Бързите кредити се целят в уязвими групи потребители

2509
Бързите кредити се целят в уязвими групи потребители
Снимка: Архив

Контролът върху фирмите за бързи заеми трябва да бъде сериозен, защото те предоставят услуга, която от една страна е много популярна, а от друга – сред много голяма част от обществото има недостатъчно знания и разбиране за нейната специфика. Освен това, продуктът се ползва основно от уязвими групи потребители – хора, които спешно и неотложно се нуждаят от средства, не отговарят на по-високите изисквания на банките или вече имат необслужвани кредити и лошо ЦКР. Тези хора трудно могат да се защитят сами. Това каза Габриела Руменова, основател на онлайн платформата „Ние, потребителите“.

„Когато човек стига до бърз кредит, обикновено неговото финансово положение не е розово. Затова има и ситуации, при които след изтеглен кредит и невъзможност да бъдат правени вноските, се тегли следващ за погасяването на първия и посрещането на идващите тъй или иначе неотложни разходи. Така немалко хора влизат в дългова спирала, от която излизането е много трудно“, коментира тя.

Какви капани крият бързите кредити и как да ги избегнем?

Разчитахте, че ще можете да се справите финансово до първата заплата след по-големите разходи около отминалите празници, но неточно изч...

Експертът посочи, че въпреки по-неизгодните условия на фирмите за бързи кредити, интересът към този тип заеми расте. Руменова цитира резултатите от анализ на една от най-големите агенции за пазарни проучвания у нас, според които 12% от анкетираните са купили подаръци за празниците на кредит и отбеляза, че това е значително повече спрямо предходния период, когато са били само 3%.

„Безлихвен, не означава безплатен заем, защото може да няма лихви или те да са много малки, но това да е за сметка на въвеждането на различни такси. Например, такса за превод по банка или за внасяне на каса – те са част от заплатената цена за кредита", каза Габриела Руменова в отговор на въпрос има ли безлихвени заеми, каквито ни обещават в рекламите.

Срещат се и нелоялни практики. „При подаването на заявлението за отпускане на кредит, не са попълнени част от реквизитите (в нарушение на закона). Непопълненият реквизит може да е размерът на отпусканата сума. Ако подпишем и предадем на кредитора този полупопълнен формуляр, оставяме в неговите ръце възможността той да попълни липсващите реквизити в наше отсъствие и без нашето потвърждение. Може да сложи по-голяма сума за отпускане. Оттам следва по-висок размер на вноските“, даде пример Руменова в ефира на bTV радио. И добави: „Когато избираме кредит, размерът на вноските е много важен – дори е добре да се консултираме със специалист какъв да бъде в зависимост от нашия месечен доход, за да не срещнем затруднение в погасяването“.

Експертът обясни, че фирмите за бързи кредити подлежат на регистрационен режим в БНБ. Контрол върху общите условия и търговските практики е на Комисията за защита на потребителите, а превенцията е от изключително значение. „КЗП има възможността предварително да прегледа общите условия за евентуално наличие на неравноправни клаузи. Ако няма такива, едва тогава да ги одобри и те да влязат в действие. Ако пък има, да поиска от даденото дружество да ги отстрани. В случай че то не го направи, контролният орган трябва да сезира компетентния съд с искане да ги обяви за нищожни“, каза още тя.

За какво да внимаваме при вземането на бърз кредит?

Ако потребителите решат да изтеглят бърз кредит за разходи около празниците или през януари и февруари, които традиционно са най-трудни...

Според нея в никакъв случай не трябва да се доверяваме на обявите за кредити в градската среда, когато няма информация за кредитора. „Ние не знаем кой ни предлага този заем. Много вероятно е тези лица да не искат да ни дадат пари, а да съберат наши лични данни, а след това дори самите те да изтеглят кредит от наше име“, коментира тя и препоръча винаги да проверяваме кредитора в публичния регистър на финансовите институции в България, достъпен на сайта на Българската народна банка.

ОЩЕ: Лошите бързи кредити нарастват с 23% за година

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Времето утре - 30 март 2024 г.

Признание от СЕМ: Не можем да контролираме рекламата на хазарт ефективно

Стоп на войната по пътищата: ЕС казва как може да се случи

Събарят незаконните сгради на Гайтански край яз. "Искър"

ЕРМ Запад обезопаси 508 електрически стълба и монтира 103 платформи за щъркели на територията на област Кюстендил

След случая "Върбакова": Какво можете да направите, за да се предпазите от кражба на имот?

АКФ: Съдия от кръга на Нотариуса е гледала дело на съпругата му (СНИМКИ)

Земетресение в Девин

Връщат светофарите с таймер

Колко ще ни излезе предстоящият предсрочен вот?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com