Цацаров иска обявяване за противоконституционно падането на давността за престъпления по Комунизма

2961
Цацаров иска обявяване за противоконституционно падането на давността за престъпления по Комунизма
Снимка: БГНЕС

Главният прокурор Сотир Цацаров поиска от Конституционния съд (КС) обявяване на противоконституционност на текстове от наскоро приетия Наказателен кодекс (НК), които позволяват наказателно преследване на лица, свързани с престъпления, извършени по време на комунистическия режим (1944-1989).

Цацаров визира промени от Закона за изменение и допълнение на Наказателния кодекс (НК), обнародван Държавен вестник в бр. 74 от 26 септември 2015 г. С новите текстове е записано, че не се изключват по давност наказателното преследване и изпълнението на наказанието по отношение на престъпления против мира и човечеството; тежки престъпления, които включват престъпления, извършени в периода от 9 септември 1944 г. до 10 ноември 1989 г. от членове на ръководни органи на Българската комунистическа партия, както и от трети лица,на които са възложени ръководни длъжностни или партийни функции.

Цачева захапа БСП: Колкото и да ви е мъчно, в Белене ще има и музей, за да помним

Единственото скандално в присъствието ни на остров Персин, в Белене, е как вече трета седмица една парламентарна група се занимава с де...

Според главния прокурор обаче изменения са несъвместими с основополагащи норми от Конституцията. Те не съответстват на принципа на правовата държава, на принципа на равенство на гражданите пред закона и забраната за дискриминация и на принципа за върховенство на имащите непосредствено действие конституционни норми, и повдигат въпроси относно съобразяването със забраната за установяване на ретроактивно действие на наказателния закон - от гледна точка на досегашната практика на Конституционния съд", пише в искането на Сотир Цацаров.

"Освен това, изключването с обратна сила на прилагането на общите правила за давността за някои престъпления, определени по критерия субект на извършването, се конфронтира с основни права на гражданите, произтичащи от нормите на чл. 37 ал.1 и ал.7 КРБ“ е посочено в искането на главния прокурор.

През септември след ожесточени дебати парламентът гласува окончателните промени в Наказателния кодекс, включващи и отпадането на давността за наказателното преследване на престъпления по време на комунистическия режим. Тези изменения бяха внесени от депутати от ГЕРБ и Реформаторския блок, сред които Методи Андреев, Цвета Караянчева, Петър Славов, Вили Лилков и Корман Исмаилов. 

Промяната през септември беше приета със 111 гласа "за", 30 - "против" и 7 въздържали се. ГЕРБ, РБ и ДПС основно подкрепиха измененията, а като цяло против бяха народните представители от БСП и АБВ. "Атака" не участва в гласуването.

Цацаров удря закон, който позволява временното настаняване на бездомници в домове

Главният прокурор Сотир Цацаров поиска от Конституционния съд (КС) да обяви несъответствие на текстове от Закона за МВР с разпоредби по...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com