Чака ни тропическо лято - жега и валежи

22199
Чака ни тропическо лято - жега и валежи
Снимка: Getty Images / Guliver

Жега, студ и силни ветрове ни чакат през следващите няколко години заради променящия се климат. Това твърди директорът на департамент "Метеорология" в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН проф. Веселин Александров пред „Преса". През юли температурите ще са близки до нормалните. 23 и 24 градуса ще е в София, Русе и Стара Загора, 26 градуса ще бъде в Сандански, а във Видин - около 30 градуса.

Подобно ще е положението и през август, когато отново няма да прибираме чадърите. Като в тропиците преваляванията ще се редуват горещо и слънчево време с температури около 30 градуса.

Затоплянето продължава

Денят ще започне със слънчево време. След обяд и привечер ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. На много места в Северна...

Все повече екстремни явления ще има на Балканския полуостров заради глобалното затопляне. Средните температури в последно време са се повишили с 2-3 градуса, твърди проф. Александров.

В момента очакванията на метеоролозите след пороите напоследък са от идната седмица да настъпи по-продължително засушаване.

Пороите, които предизвикаха трагедията във Варна са само част от опасностите, не по-малко опасен може да бъде и вятърът, предупреждава метеорологът.

Проф. Александров припомни, че дни преди трагедията във Варна НИМХ са обявили червен код за града и региона, но въпреки това не са били взети предохранителните мерки, които са предвидени в подобни случаи.

С появата на слаб южен вятър още ще се затопли

През деня ще бъде слънчево. Само в планините от Западна България в следобедните часове ще се развива купеста облачност. С появата на с...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com