Черноморието ни е мръсно, колкото най-замърсените морета в света

13577
Черноморието ни е мръсно, колкото най-замърсените морета в света
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

Замърсяването на българското Черноморие с микропластмаса е сходно с това в Балтийско море и северозападното Средиземноморие - едни от най-замърсените водни басейни в света.

Това е изводът от изследване на учени от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания при БАН, част от кампанията на "Грийнпийс" – България за намаляване на пластмасовото замърсяване "Свободни от пластмаса".

ЕС иска до 2030 г. всички платмасови опаковки да се рециклират

Европейският съюз представи плановете си до 2030 г. всички пластмасови опаковки в Европа да могат да бъдат рециклирани и постепенно ...

Замърсяването с микропластмаси е най-силно в района на нос Калиакра и при устието на река Камчия. Изчисленията показват, че през август 2017 г. в изследвания район между Бургас и нос Калиакра микропластмасовите елементи наброяват средно 429 хил. частици на квадратен километър. Най-голям дял от микропластмасите, намерени при изследването, имат влакната – вероятно остатъци от въжета и мрежи.

Що се отнася до замърсяването с плаващи морски отпадъци като цяло, резултатите показват, че то е съпоставимо с това в румънската акватория на Черно море или на тихоокеанските води край бреговете на Чили. Количествата са най-големи в района на Варна и нос Емине.

„Пластмасата за еднократна употреба никога не изчезва напълно – коментира Деница Петрова от „Грийнпийс“ – България.

"Веднъж попаднали в морето, опаковки, торби и чаши, които сме ползвали за 10 минути, се разграждат на малки частици и се носят от теченията стотици години. Те стават храна на морските обитатели. Голяма част от замърсяването, което видяхме по време на изследването, идваше от брега – пластмасови шишета и чаши, опаковки от солети, вафли – пластмаса, която е в ежедневието ни", допълни тя.

Емблематичен кораб на "Грийпийс" акостира в Бургас

Емблематичният ветроходен кораб на "Грийнпийс" акостира в Бургас, предаде bTV. Плавателният съд идва у нас за кампанията "Свободни от ...

Пластмасовите опаковки, които изхвърляме в България само за едно лято, биха покрили повърхността на всичките ни морски плажове, посочват от "Грийнпийс" – България.

Теренното проучване е проведено от борда на кораба Rainbow Warrior в три дни – между 8 и 10 август 2017 г., и е изпълнено съвместно с активисти и доброволци на "Грийнпийс". Данните са получени чрез събиране и категоризиране на проби и наблюдение на водната повърхност, изпълнени според насоките в Рамковата директива за морска стратегия на ЕС.

Данните за замърсяването на Черно море са малко, а конкретното изследване ги допълва с актуална информация за състоянието на българското Черноморие. Авторите на изследването препоръчват подобни проучвания да продължават да се правят по цялата брегова линия и в различни сезони, за да може да се добие още по-добра представа за нивата на замърсяване на Черно море.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com