Членове на ВСС се опитаха да провалят нов опит за проверка по "Яневагейт"

2046
Членове на ВСС се опитаха да провалят нов опит за проверка по "Яневагейт"
Снимка: БГНЕС

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) провалиха заседанието и нарочно напуснаха залата при обсъждането на предложението на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов за възобновяване на проверката по "Яневагейт".

Още в началото на заседанието, при обсъждането на дневния ред и въпреки че предложението на Панов е вкарано като официална точка в дневния ред, членове на колегията поискаха разглеждането му да бъде отложено. Това няма как да се случи, защото дневният ред се гласува цялостно и отпадане на точки може да има само ако те са допълнителни или извънредни, съобщи "Дневник".

Прокуратурата възобнови разследването за "Яневагейт"

Прокуратурата е възобновила разследването, образувано във връзка с изтеклите разговори между отстранената от председателския пост на Со...

Така с осем гласа "за" и пет "против" дневният ред беше гласуван.

Лозан Панов мотивира предложението си с това, че има нови обстоятелства, свързани със записите на разговори между бившата шефка на Софийския градски съд Владимира Янева, уволнената съдия Румяна Ченалова и адвокат Момчил Мондешки. Освен това според шефа на ВКС неглижирането на темата дава много лош сигнал към магистратите, а членовете на ВСС, чиито имена са замесени, трябва да изчистят всякакви съмнения, които падат върху тях след изнесените разговори.

След излагането на мотивите му, един по един членовете на съвета - Димитър Узунов, Милка Итова (и двамата, споменати в разговорите) започнаха да излизат. Последва ги Галя Геоергиева, Светла Петкова, която подкани и Мария Кузманова.

Така кворумът в залата не беше достатъчен и Панов беше принуден да прекъсне заседанието и да даде почивка. След нея в залата се върнаха всички членове и започна дискусията по темата.

Ченалова: Борисов се страхува, защото знае, че всичко в записите е истина

Интервюто на адвокат Момчил Мондешки, с което той заявява, че записите от "Яневагейт" са инсценирани от участниците в тях, показва лоял...

Докато течеше тя Георги Колев направи опит да предложи за гласуване дневния ред без точка 2, а Светла Петкова - въпросът да отиде в... Инспектората. Защото всъщност проверките във връзка с нарушаване на етичния кодекс са в компетентността на Инспектората.

"Нека се сезира инспекторатът и да се обърне към г-жа Точкова... Още повече, че вие създадохте на Инспектората добри условия за работа", избухна новото предложение на Петкова.

След часове в скандали, със 7 на 6 гласа бе отхвърлено предложението на Панов да има проверка по новите записи и интервюто на адвокат Момчил Мондешки, участник в разговорите между Владимира Янева и Румяна Ченалова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com