COVID-19 и маските: Полезни съвети

3094
COVID-19 и маските: Полезни съвети
Снимка: Superdeal

Предпазните средства доказано спомагат за предотвратяване разпространението на корона вируса. Това обаче не ги прави лесни за въвеждане като навик, както са се убедили много хора до момента.

Практиката да се носи маска с цел намаляване предаването на микроби има дълга история в някои страни. Но за множество семейства 2020 г. ще бъде запомнена като първата година, в която са носили маски.

За да ви бъдем максимално полезни - събрахме най-новата към момента информация за маските и COVID-19.

Защо да носим маска

Един от основните начини на разпространение на COVID-19 е чрез капчиците, отделени от дихателната система, докато хората говорят, кашлят или кихат. Макар изследванията да продължават, вече знаем, че вирусът се разпространява от хора, които не проявяват симптоми, което означава, че някои може да са заразни, без дори да го съзнават.

Предпазните шлемове защитават ли ни от COVID-19?

Това е една от причините физическото дистанциране да е толкова важно на местата, където COVID-19 е широко разпространен. Но тъй като невинаги е възможно да пазим дистанция от околните на оживени обществени места, при подобни обстоятелства се препоръчва използването на текстилна маска, за да се пазим взаимно.

Кога не бива да носим маска

Маски не бива да се носят от лица, които не са в състояние да ги свалят без чужда помощ, включително бебета и малки деца, както и всички лица с дихателни проблеми.

Ако вие или член на семейството ви има заболяване или увреждане, затрудняващо носенето на маска, посъветвайте се със семейния лекар как е най-добре да постъпите.

При правене на физически упражнения изберете място, където не е нужно да се носи маска – например у дома или в (открито) пространство, позволяващо безопасна физическа дистанция от околните.

Как да носим правилно маската

Правилното поставяне, сваляне и съхранение на маската е важно за опазване на вашето здраве и здравето на околните. Упражнявайте се в спазване на този списък от правила със семейството си, докато ви стане навик.

Когато си слагате маска 

Преди да си сложите маската, винаги измивайте ръцете си със сапун и вода.

Погрижете се маската да е винаги чиста. Проверете я за разкъсвания и дупки. Не носете маска, която е мръсна или повредена.

Поставете маската така, че да покрива плътно устата, носа и брадичката ви, без да оставя пролуки отстрани.

Проверете дали дишате спокойно.

Докато носите маска

Сменяйте маската, когато се измърси или овлажни.

Не смъквайте маската под носа и брадичката си, не я вдигайте на челото – за да бъде ефективна, тя трябва да покрива носа, устата и брадичката ви.

Не пипайте маската, докато е на лицето ви.

Съвет: Ако вие и семейството ви планирате да сваляте маските и после да ги ползвате повторно в течение на деня, носете със себе си чисти торбички за многократно ползване, в които да ги съхранявате. Използвайте отделна торбичка за всяка маска в семейството си. Когато поставяте или вадите маската от торбичката, хващайте я за ластичните примки или връзки (без да докосвате повърхността на маската), за да избегнете евентуално замърсяване. Не забравяйте да измиете ръцете си, преди да си я сложите.

Когато сваляте маската

Измийте си ръцете, преди да свалите маската.

Свалете я, като я държите за ластичните примки или връзки. Избягвайте да докосвате предната ѝ част.

Измийте ръцете си, след като сте свалили маската.

Текстилните маски трябва да се перат след всяко ползване.

Медицинските маски са еднократни и трябва да се изхвърлят в затворена кофа за смет.

За какво да внимавам, когато избирам маска?

Много маски са оразмерени за възрастни и не прилягат добре на деца. Ако купувате маска, изберете такава, която да е по мярка на детето ви. Независимо дали купувате или сами изработвате маски за децата си, проверете дали покриват устата, носа и брадичката им, дали имат пролуки отстрани или пречат на зрението им. Убедете се, че детето диша спокойно в маската, докато ходи с бърза крачка или говори.

Маските не е задължително да са скучни

Ако искаш освен за защита, да използваш маската и да добави цвят към деня ти - можеш да се довериш на нашето предложение. С него ще изразиш това, което е скрито под маската и едновременно ще предпазваш себе си и околните, носейки нещо забавно като аксесоар. Пъстроцветните маски могат да бъдат намерени на цени от 25 лева за 100 броя, но при заявени по-големи количества, цената може бъде още по-ниска. Ако искаш да се сдобиеш с разноцветни, трислойни, еднократни маски за лице със сертификат СЕ, можеш да се обадиш на 

Предлагаме ти и специални маски с нано технология, която улеснява дишането, същевременно не дразни кожата и не причинява дискомфорт в областта на ухото, който често се наблюдава при другите модели от плат. Атрактивните и удобни нано маски се предлагат на цени от 14 лева за 9 броя, те също могат да поръчани в големи количества на по-атрактивна цена. 

За максимална защита, препоръчваме да се доверите на медицинските маски със защита N99 или N95 с или без клапа, които са произведени в България. Цените им започват от 3,50 лв. за брой и могат да достигнат до 4,50 лв. за брой, в зависимост от вида на маската.

За поръчки можете да се обадите на този номер - +359 878 81 58 08.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com