Да падне ветото на президента настояват собственици на имоти по Черноморието

1349
Да падне ветото на президента настояват собственици на имоти по Черноморието
Снимка: Ива Иванова /Аctualno.com

Срещу наложеното от държавния глава Румен Радев вето върху наскоро приетите промени в Закона за устройството на черноморското крайбрежие, ограничаващи къмпингуването, както и срещу доводите на популярната група природозащитници "Бетономорие", която организира поредица протести в подкрепа на къмпингуващите, се обявиха защитници на частната собственост и сдружение "Зелен Алианс".

"Не приемаме това вето, защото то ощетява държавата, общините, собствениците на имоти и подпомага малка група високо платени притежатели на палатки и кемпери", заяви на пресконференция в БТА Димитър Канариев, председател на УС на Национална асоциация "Българско Черноморие", която много често е имала доста сходни с "Обединени патриоти" виждания по екотемите. По думите му това е вето за нарушаване правата на частна собственост. "Ветото насърчава замърсяването на околната среда и насърчава нелоялната конкуренция и практики против интересите на държавата като неплащане на данъци и такси", заяви Канариев и съобщи, че вече по българското Черноморие има групи румънски къмпингуващи, които не плащат на никого такси, а замърсяват околната среда.  

На комисия: Депутатите не чуха призивите за къмпингуването и отблокираха президентското вето

Депутатите от парламентарната регионална комисия отхвърлиха президентското вето и отново подкрепиха оспорените от държавния глава два п...

"Протестиращите заплашват, че ще отидат да къмпингуват в Гърция, но не заминават, защото в Гърция и всяка друга страна безплатна туристическа услуга няма, а има сериозни глоби и дори затвор до 3 месеца в Гърция", посочи още той по адрес на любителите на т.нар. "диво къмпингуване".

Разполагането на кемпери, палатки, каравани се прави само върху частна собственост, защото върху пясъка и дюните, които са изключителна държавна собственост, е забранено, посочи Здравко Младенов, председател на Национално сдружение на собственици на имоти и подчерта, че атакуваният от президента закон дава възможност за наемане на имоти и легално къмпингуване. Той изказа подозрения, че президентът е бил подведен. "Това вето е антидържавно и защитава шепа богати, които могат да си позволят цяло лято са на безплатна почивка в чужди имоти", възрази той.

Защитниците на частна собственост представиха снимки от 2014 и 2015 г., илюстриращи замърсяването след свободно къмпингуване и увериха, че картината сега е същата. В отговор на въпрос на Actualno.com дали не е по-опасно замърсяването от несравнимо по-големите частни обекти, те обясниха, че частниците плащат глоби, а къмпингуващите - не, защото не се регистрират. Собствениците са категорични, че промените в закона са полезни. "Този режим ще даде възможност да се организират екобиваци с химически тоалетни, ток, вода, пожарогасители. Няма да има строителство, няма да се правят постройки, а ще има ред и плащане на разходи. Таксите ще бъдат символични, колкото да покриват разходите и да гарантират малка печалба", изтъкнаха те, без да коментират как така в закона бяха пропуснати за урегулиране най-важните дюни - ембрионалните и защо.

Собствениците на имоти се противопоставиха и на практиката на Министерството на туризма да разрешава на концесионери на плажове да изграждат обекти. "60% от плажната ивица на Слънчев бряг е застроена с такива обекти. Те са производител на такъв шум и бардак.... Когато подадохме сигнал, казаха, че всичко било законно", оплакаха се те и увериха, че нямали намерения да застрояват крайбрежието.

Недомислицата в закона за най-важния вид дюни била работа на "предишните"

С гласуваните текстове се отваря законова възможност за легално къмпингуване извън официалните къмпинги, обяви с удовлетворение в кулоа...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 19 април 2024 г. (петък)

Най-важните новини за деня: 18 април 2024 г.

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Kaufland България поема председателството на Сдружението за модерна търговия (СМТ)

НСИ: Ядем повече месо и по-малко хляб и кисело мляко

Времето утре - 19 април 2024 г.

СЕМ: Открихме език на омразата в Алфа ТВ и СКАТ

Българските БТР-и в Украйна: Не стават за нищо без пълен ремонт и модификации

„Наводнени мазета и висящи ламарини“: Какви щети нанесе бурята?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com