Протестиращи искат вето на Закона за Черноморското крайбрежие

3692
Протестиращи искат вето на Закона за Черноморското крайбрежие
Снимка: БГНЕС

Трети ден граждани протестират пред сградата на Народното събрание срещу бетонирането на родното Черноморие, предаде БГНЕС.

Днес парламентът одобри поправки в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, според които палатки, кемпери и каравани могат да се разполагат само в изрично определени зони. Забранява се също така разполагането на плажни принадлежности върху пясъчните дюни.

„Половината от дюните останаха без защита. Остава нерешен проблемът с огромното количество частни дюни и плажове, които са приватизирани и няма никакви наказания за строителство. Затова ще поискаме президентът Румен Радев да наложи вето върху приетите от депутатите по-рано днес промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие”, каза Тома Белев, който е сред протестиращите.

„За нас е важно дюните да са опазени. 12 години депутатите не правят нищо по този въпрос”, заяви Белев и добави, че ще поискат от Европейската комисия да провокира дело срещу България за разрешеното унищожаване на черноморските дюни.

Жители на две села, предвидени за изселване, излязоха на протест пред НС

Жителите на две села, които попадат в концесията на ТЕЦ "Марица Изток", дойдоха в София, за да протестират пред парламента с искане за ...

Сред недоволните са и кметът на район „Средец“ Мария Ачкова, общинският съветник Марта Георгиева, и музикантът Васил Гюров, който беше кандидат за евродепутат на последните избори.

„Този закон се гласува не в интерес на обществото, а се гласува в интерес на няколко човека, които искат да си разчистят пътя към застрояване на нашето крайбрежие. За пореден път се видя, че нищо не се прави за опазване на плажовете и дюните, а единствено се приемат текстове, които целят да изгонят малкото останали хора, които държат на българското Черноморие да ги изгонят на други места“, каза Гюров и подчерта, че гласувалите депутати не са били запознати с текстовете на вносителя.

Гюров подчерта, че от години къмпинги у нас няма, а има вилни селища, които са със строежи. „Ще продължаваме да се борим въпреки системата и трудностите, които ни се създават. Вярваме, че все още има надежда и, че държавата е наша и би трябвало да си я върнем“, добави още той и поясни, че основното им искане е преди да се въвеждат каквито и да било забрани, трябва да се създадат условия за почивка с палатки и каравани на хората, които сега могат да отидат единствено в Гърция, Турция и на други места в Европа.

Протестът беше подкрепен и от хора, дошли с кемпери. Те направиха няколко обиколки на централната градска част. Очаква се недоволството да продължи и в следващите дни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Радан Кънев: В Брюксел не се чува нищо от скандалите у нас

Д-р Петър Москов: През последните две години маските паднаха, обществото ни няма посока

Кабинетът освободи Вяра Тодева и още 5 областни управители за сметка на кадри на ГЕРБ (СНИМКИ)

Киселова за избора на следващия председател на НС: Той е потенциален кандидат за премиер

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика