Делегация от България ще се поклони на българските военни гробища в Северна Македония

2545
Делегация от България ще се поклони на българските военни гробища в Северна Македония
Снимка: БГНЕС

Представители на Министерството на отбраната ще поднесат венци и цветя на българското военно гробище в село Ново село, Струмишко, и пред офицерските гробове в градското гробище в град Струмица, Република Северна Македония, съобщиха от Министерство на отбраната. Днес е Мъжка задушница, когато почитаме паметта на загиналите войници. По информация на БТА вицепрезидентът Илияна Йотова е в Северна Македония за традиционното поклонение на българското военно гробище в село Цапари

В българската делегация от Министерство на отбраната, водена от заместник-министъра на отбраната Катерина Граматикова, са включени началникът на политическия кабинет Владко Владов и директорът на Щаба на отбраната генерал-майор Стайко Прокопиев. В ритуала ще участват военнослужещи от Националната гвардейска част и курсанти от Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“.

ОЩЕ: Архангелова задушница е - ето какво се прави на този ден

Заупокойна панихида по повод Архангелова (мъжка) задушница ще бъде отслужена от 11.00 ч. във Военния мавзолей-костница на Централните софийски гробища. Заупокойната служба ще отслужи Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп. На ритуала в София ще присъстват министърът на отбраната Димитър Стоянов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, представители на ръководството на Министерството на отбраната, висши офицери от въоръжените сили, членове на военнопатриотичните съюзи.

Панихиди по повод Архангелова (мъжка) задушница ще бъдат отслужени и в градовете Асеновград, Благоевград, Варна, Велико Търново, Враца, Карлово,  Казанлък, Пловдив, Плевен, Смолян Хасково, Шумен и Ямбол.

В ритуалите в памет на загиналите воини ще участват военнослужещи от Националната гвардейска част, Сухопътните войски, Военновъздушните и Военноморските сили, Съвместното командване на специалните операции и Националния военен университет „В. Левски“. Военнослужещите ще поднесат венци и цветя и ще отдадат воински почести в памет на загиналите.

От Министерство на отбраната обръщат внимание, че ритуалът в памет на загиналите български воини се провежда от 1924 г. Традицията е прекъсната през 1946 г. Възстановена е през 1992 г. от Министерството на отбраната по предложение на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

От днес започва изплащането на великденските добавки

Прогноза за времето - 26 април 2024 г. (петък)

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Градската природа във фокуса на арт конкурс

Българските деца са първи в Европа по консумация на алкохол, цигари и канабис

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Времето утре - 26 април 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com