Десет града поискаха спасението на Странджа и българските паркове

17791
Десет града поискаха спасението на Странджа и българските паркове
Снимка: БГНЕС

Всички устройствени планове на общините да са нищожни, ако нямат екологична оценка. Това поискаха демонстранти в общо десет града в страната, които излязоха днес на протест в защита на парк „Странджа”.

Стотина души се събраха на Орлов мост на протеста, като направиха шествие, което минава пред сградата на Народното събрание, през площад „Славейков” и приключва пред сградата на МОСВ. Демонстрантите носеха плакати "Странджа не е манджа", "Пазете Странджа". Шествието логично блокира движението по бул. "Цар Освободител", предаде Агенция "Фокус".

Сезират главния прокурор за "Странджа"

Днес природозащитници ще сезират главния прокурор за бездействието на институциите по казуса с парк "Странджа".Подготвя се и национален...

В Бургас беше запален надпис от свещи, с който се изписва „Странджа”. А в Сливен протестът бе насочен и срещу уволненията на доказани и компетентни директори на природни паркове и замяната им с неспециалисти. На Дунава, в Русе, също имаше протест - пред паметника на Баба Тонка, където бяха разпънати плакати в защита на природата. След това младежите слязоха край реката, където към тях се присъединиха и познатите отпреди маски на защитени животински и дървесни видове от района на Странджа.

С викове „Мафия” днес протестиращи опитаха да попречат на временния директор на парк „Българка” Али Алиев да стигне до работното си място. Той беше замерян със снежни топки и се наложи да влезе в дирекцията на парк „Българка” с полиция.

Алиев отказа да говори с възмутените хора, не отговори и на въпроси на журналисти. Самият Алиев е собственик на дърводобивна фирма и е на държавен пост противно на разпоредбите на Закона за държавната администрация, които изискват заемащите пост в изпълнителната власт да не участват в търговски дружества.

Днес министърът на околната среда Искра Михайлова издаде заповед за спиране на Общия устройствен план на Община Царево. Тя ще действа докато се изработи актуализация на плана, което вече беше разпределено от регионалния министър Десислава Терзиева.

Михайлова обещава, че няма да има застрояване на Странджа

Неправомерно застрояване на природен парк "Странджа" няма да има. Това обеща в ефира на БНТ министърът на околната среда и водите Искра...

Организаторът на протеста в Бургас Яна Гочева заяви пред журналисти, че заповедта на Михайлова е добро начало. Но в заповедта се казва, че влиза в сила до възлагането на процедурата за изготвянето на новия Общ устройствен план. „Т.е. когато се възложи на някоя фирма, тази заповед спира да важи и устройственият план пак влиза в сила, докато бъде изготвен новия”, обясни Гочева. Тя бе категорична, че това не устройва еколозите и природозащитниците. „Не смятаме, че е правилно или законно и искаме тотално спиране на плана”, заяви Гочева. В същото време бургаските еколози бяха разтревожени и от това, което се случва в останалите национални паркове. „Едновременно бяха сменени няколко директора в страната и на национални, и на народни паркове”, каза тя като даде пример с парк „Българка”. „Там е назначен представител на местната секция на ДПС, който е човек, уличен в незаконни сечи на предишната си работа”, обясни Гочева като заяви, че такива хора нямат място в управлението на природните ресурси, които са най-голямото богатство на страната ни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com