До 10 000 евро обезщетения за забавени дела

4744
До 10 000 евро обезщетения за забавени дела

Граждани, чиито съдебни дела се забавят повече от шест месеца, ще могат да получат обезщетение, обяви в Пловдив министърът на правосъдието Диана Ковачева, предаде Стандарт нюз.

По думите й, това ще стане съвсем скоро с влизане в сила на Закона за съдебната власт, когато ще заработи механизмът за обезщененията. Вместо да ходят в Страсбург и да чакат там по 6-10 години за едно дело, българските граждани ще могат да търсят правата си у нас, обясни Ковачева.

Съдебната такса от 4% пада, била незаконна

Таксата от 4% върху материалния интерес, която всички граждани и фирми плащат, за да започнат дело за имоти или пари, е възможно да о...

На практика в рамките на шест месеца от подаването на молба към министъра на провосъдието и Инспектората към ВСС ще може да се разгледа случая на конкретното лице и ако има наистина забавяне на неговото дело, той ще получи адекватно на европейските обезщетения за претърпените вреди, допълни тя. Ковачева припомни, че европейските обезщетения са до 10 000 евро и такива може да получат и българските граждани.

Срокът е какъвто е и по европейската конвенция - шест месеца от приключване на производството. Дали има забавяне ще преценява Инспекторатът към ВСС.

По въпроса за забавянето на делата Диана Ковачева обясни още, че има нужда от оптимизиране на щатовете в съдилищата, тъй като в момента има много натоварени и слабо натоварени съдилища. Съдебната реформа по думите на правосъдната министърка може да реши този проблем.

В Пловдив Диана Ковачева откри новата сграда на Административния съд. След като преряза лентата, тя обясни,че стартира проверка на състоянието на сградния фонд на всички съдилища у нас. На първо време категорично от ремонт се нуждае сградата на съда в Перник, която пострада при земетресенията. За нея ще са нужни около 3 милиона лева, като в момента правосъдното министрество разполага с милион и половина, с които стартира ремонтът.

Съдебната ни система отново проблем в евродоклада

Съдебната ни система се очертава като основен проблем и в този евродоклад за България, предаде БГНЕС. Докладът е междинен и в него ням...

Редактор: Яна Баярова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com