До месец може да се извърши първият сондаж за газ в Черно море

2176
До месец може да се извърши първият сондаж за газ в Черно море
Снимка: БГНЕС

Очаква се в средата на април да е налична платформата за сондаж и до месец да се извърши първият сондаж в блока "Хан Аспарух".

Това каза председателят на парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев на форума "Либерализация на енергийния пазар и новите тенденции в сектора". Той припомни, че през 2012 г. е подписан договор за проучването на блока и досега там са направени най-мащабните 2D и 3D сеизмични проучвания в акваторията на цялото Черно море.

Стартира конкурс за търсене на нефт и газ в "Блок 1-24 Китка"

Правителството обявява конкурс за търсене и проучване на нефт и природен газ в „Блок 1-24 Китка”, който е разположен в Юг...

Предстоят два проучвателни сондажа, единият - в следващия месец, който ще отнеме около три месеца, отбеляза Добрев.

По думите му българският оптимизъм, свързан с този сондаж, не е случаен, тъй като на 15 км от българската граница е направено значително откритие.

Няма по-добра диверсификация и енергийна сигурност от добива на собствен газ, посочи той. Според него обаче реалният добив няма да започне в рамките на 3 години, защото такъв тип проекти имат дълъг период на реализация. Вероятно ще трябва да се направят още сондажи, за да се види дали находището може да се реализира търговски, трябва да се вземе и окончателно инвестиционно решение, предаде Дарик.

Председателят на парламентарната енергийна комисия отбеляза, че към момента повече от 95 на сто сме зависими от един източник на газ. През тази година от местен добив очакваме по-малко от 100 млн. кубически метра газ, а консумацията ни е над 3 млрд. куб. метра, сравни той. Интересен факт е, че само в Пенсилвания се добива повече газ, отколкото Русия изнася за цяла Европа, каза Добрев. Затова трябва да се инвестира в инфраструктура, коментира той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com