"Дюнигейт" приключи - строителството на дюните в Несебър продължава

40436
"Дюнигейт" приключи - строителството на дюните в Несебър продължава
Снимка: БГНЕС

Скандално или просто поредната новина, но факт – Бургаският административен съд отмени забраната да се строи на пясъчните дюни в Несебър.

Именно т.нар. „Дюнигейт” беше една от основните причини управлението на ГЕРБ да се срине преди една година. Сега съдът отмени заповедта на ДНСК за спиране на строителните дейности. Това стана след жалба на фирмата-строител „СЛЕ Груп”, а още днес преди обяд на терена вече е имало строителна бригада, пише „Флагман”.

КС постанови, че е незаконно да се изгражда техническа инфраструктура върху дюни

Два текста от Закона за устройството на Черноморското крайбрежие са били обявени за противоконституционни от Конституционния съд. Това ...

Скандалът избухна след граждански сигнал, след като в края на 2012-та година теренът с несебърските дюни е бил продаден по следната схема – изключване от Горския фонд още през 2008 година, по времето на Тройната коалиция, купуване на по-ниска цена, а след това препродажба. Според оценка на "Биволъ" земята е продадена от държавата за 581 хил. лева и препродадена още на следващия ден на цена от 4 млн лв на фирмата "СЛЕ Груп". Едно от многото имена, които се появиха в аферата, беше това на президентът на БФС Боби Михайлов.

 „Дюнигейт“ коства поста като министър на инвестиционното проектиране на арх. Калин Тихолов и предизвика инициативата по кадастрирането на всички пясъчни дюни и плажове в страната, която тече и в момента. Оказа се, че Тихолов е проектантът на подробния устройствен план за застрояването на дюните в кв. „Черно море“ в Несебър.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com