Държавата не може да прави бързи ДНК анализи и плаща големи суми на частна лаборатория

3711
Държавата не може да прави бързи ДНК анализи и плаща големи суми на частна лаборатория
Снимка: Getty Images/Guliver

Държавата плаща големи суми на частна лаборатория за ДНК анализи, тъй като Институтът по криминалистика и криминология към МВР не се справя с експертизите навреме. Това стана ясно от думите на главния прокурор Сотир Цацаров на днешното извънредно заседание на Комисията по вътрешна сигурност.

Цацаров заяви, че ДНК анализът по случая в Нови Искър е станал готов само за 24 часа, защото е възложен на частна лаборатория срещу „солидно заплащане”. По думите му това се прави при всички по-тежки престъпления, тъй като НИКК среща трудности както с обезпечаването, така и със статута си.

Полицай знаел, че Росен Ангелов живее в Луково

Полицай от Своге е знаел, че извършителят на шесторното убийство в Нови Искър Росен Ангелов, обявен за национално издирване преди 8 го...

По повод въпросите как ДНК експертизата на убиеца от Нови Искър Росен Ангелов, е станала готова само за 24 часа, Сотир Цацаров отговори: „Как за 24 часа се прави експертиза? Имам предвид ДНК експертиза. Отговорът е много прост. Прави се в частната ДНК лаборатория, няма да ѝ кажа името, защото би прозвучало като реклама, срещу солидно заплащане. Прави се за изключително тежки престъпления. Т.нар. НИКК - Институтът към МВР, среща изключителни трудности, както със своето обезпечаване, така и със своя статут“.

Ден по-рано на пресконференция по повод шесторното убийство шефът на Следствието Борислав Сарафов не спомена нищо за частна лаборатория и дори похвали НИКК за добре свършената работа, предаде Дарик.

„Изключително коректно сме обсъждали както различните представени за изследване обекти, така и в суров, а впоследствие и в завършен вид, заключения, експертизите, назначени в Националния институт по криминология и криминалистика. Тук е мястото да благодаря, както на Добринка Маркова, така и на целия огромен екип висококвалифицирани експерти от този институт, които буквално без да щадят сили и средства, както и консумативи, изготвиха абсолютно своевременно заключения по всички, назначени от нас, експертизи - тези, които изнесохме, са по-важните, а именно, които доказват авторството“, каза Сарафов.

През декември главният прокурор заговори за частна лаборатория и по повод друго убийство – на 7-годишната Дамла от Момчилград.

Адв. Марковски: Профилът на убиеца от Нови Искър не съвпада с този на Росен Ангелов

Профилът на убиеца от Нови Искър не съвпада с този на Росен Ангелов. Това е мнението на адвокат Марин Марковски. По думите му блудник ...

„Дали Институт по криминалистика и криминология може незабавно да обработи ДНК материал, който ние ще го представим. Ако това може да стане в НИКК и може да стане незабавно, НИКК ще остави всички други задачи и ще прави това. Ако ли не, ще плащаме на частна лаборатория, то ще работим максимално бързо. Същото касае и други находки по веществените доказателства, от които трябва да се търси ДНК. Ние чакаме ДНК експертизи и за каквито и да е други по-сложни експертизи с месеци. Трябва да е дело, което е с изключително висок обществен отзвук, за да можем да постигаме съответните уговорки с ръководството на МВР, защото Институтът е един за цялата страна и капацитетът му не е голям, консумативите са малко, защото всичко това е в ресора на МВР. Криминалното разследване при нас се бави от експертната страна и това е тъжното“, каза Цацаров.

Утре предстои среща между главния прокурор, главния секретар на МВР Младен Маринов и директора на НИКК Добринка Маркова, на която ще се обсъжда статутът и финансовото обезпечаване на института.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 20 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 19 април 2024 г.

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com