Държавата облекчава процедурата за кадри в туризма, ще се назначава "всичко, което мърда"

1404
Държавата облекчава процедурата за кадри в туризма, ще се назначава "всичко, което мърда"
Снимка: БГНЕС

Девизът за туристическия сезон 2017 г. и на всички собственици на фирми е следният: „Назначавайте всичко, което мърда”. Това заяви вицепремиерът по икономическата и демографската политика Валери Симеонов, предаде репортер на БГНЕС.

Симеонов обясни, че на заседанието си МС е приел Правилника за прилагане на Закона за трудовата мобилност и трудовата миграция с измененията, които позволяват изключително облекчен режим за набиране на работна ръка от трети страни.

„Отпаднаха изискванията за представяне на документи за образование, за квалификация, със съответните заверки и представяне в консулствата. Отпаднаха също така изискванията към работодателите за публикуване в средствата за масова информация на свободните работни места, тъй като тези свободни работни места, са традиция особено в туристическия сезон“, поясни Симеонов.

Отпаднало е и изискването за договори за наем. Вече желаещите да работят в България ще бъдат приемани само с декларации. „Всичко това е насочено към българската диаспора основно в Украйна, Молдова, Македония, Западните покрайнини и бившите съветски републики. Това е нещо, което не е направено 27 години и ще облекчи предстоящия туристически сезон“, убеден е вицепремиерът.

Той посочи, че вече има няколко хиляди души, които имат сключени договори с хотелиери по Черноморието, които чакат точно този правилник да влезе в сила, а той ще влезе в сила следващата седмица. Между 4000 и 6000 души са предварително договорени да започнат работа, съобщи Симеонов, цитиран от БГНЕС.

Според него няма кого да изместят тези чуждестранни работници. „Девизът за туристическия сезон 2017 г. и на всички собственици на фирми е следният: „Назначавайте всичко, което мърда“. Няма хора за работа. С тези 4000 до 6000 човека, въобще няма да бъдат задоволени нуждите на предстоящия туристически сезон, които се оценяват някъде над 25 000 човека. Все пак това ще бъде помощ – една добра стъпка от страна на държавата в помощ на бизнеса, който трябва да печели и съответно държавата да получава своите данъци“, смята вицепремиерът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Работно време на хипермаркети Kaufland по време на празниците

КТ „Подкрепа“ организира празнично шествие и концерт

Кой има имен ден днес, 1 май, 2024 г. Честито!

Отиде си именит пловдивски писател

Прогноза за времето - 1 май 2024 г. (сряда)

Най-важните новини за деня: 30 април 2024 г.

Изкарват над 8000 полицаи по пътищата за празниците

Дневен хороскоп за 1 май 2024 г.

Фаза на Луната на 1 май 2024 г.

13-ият “Байк и рън за Чепън” събра 3000 лв. за опазване на вековните дървета в България

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com