Държавата подготвя специални врати за детските клубове

9828
Държавата подготвя специални врати за детските клубове
Снимка: БГНЕС

Детските клубове и парти центрове ще трябва да се преоборудват с нови врати. Те трябва да са с такова заключване, че да не позволяват дете да ги отвори само без помощта на възрастен, пише в. "24 часа".

Условието ще бъде записано в промяна на Наредбата за условията и реда за безопасността на площадките за игра, съобщи Нона Георгиева, експерт от дирекция "Правила и норми за проектиране и строителство" на Министерството на инвестиционното проектиране.

Промените в наредбата са част от правителствена програма за защита на децата през 2014 г. Работата по конкретните текстове ще започне през юни, след като бъдат обобщени становищата на проектанти, общини и други заинтересовани от наредбата. Предложението за повишаване на техническите изисквания към детските клубове и парти центрове е на Държавната агенция за закрила на детето, каза Георгиева.

То е провокирано от инцидента с 4-годишния Стефан във Варна миналото лято. През август 2013 г. детето се измъкна от детско клубче в мол, бе повлечено от ескалатор и падна от 10 метра височина. В продължение на месец лекарите се бориха за живота му, за щастие успешно. Тогава шефката на агенцията за децата Ева Жечева поиска нови правила за детските клубове.

С промени в наредбата ще се даде право на Агенцията за защита на детето да инспектира и контролира безопасността на детските площадки и закрити клубове за игра. След инцидента във Варна се оказа, че агенцията не може да се грижи за безопасността на децата, докато играят. Засега обаче не е ясно дали в наредбата ще залегне искането на Жечева в клубове и парти центрове да не могат да играят деца под 6-годишна възраст, ако не присъства техен родител. Причината е, че наредбата е насочена към техническите изисквания на площадките и закритите места за игра, а не към правилниците за реда в тях, обясни Нона Георгиева. Все пак тя не изключи възможността и това правило да залегне в новите текстове на наредбата.

Проверяващите от агенцията за децата обаче ще могат да следят дали се спазва изискването да са обособени отделни зони за игра на различните възрастови групи. То съществува и в момента и важи както за откритите площадки, така и за парти центровете. Според наредбата децата се делят на до 3-годишни, от 3 до 12 години и от 12 до 18 г.

С промените ще се облекчат техническите изисквания за площадките за игра на територията на детски градини и други такива заведения, съобщи още експертът от Министерството на инвестиционното проектиране. В момента според наредбата всяка площадка на открито трябва да е оградена, да има информационна табела и пр., което за детските градини е излишно изискване и само натоварва бюджетите на общините, обясни Георгиева.

През тази година агенцията за защита на детето ще направи и пълен анализ на стандартите за детските градини, ясли и училища, съобщиха от институцията. Целта е да се установи дали сградите гарантират достатъчно сигурност на децата.

Освен това ще се проверят и стандартите за играчките, чиновете и пр. и ще бъдат написани нови. Целта е играчките, учебните материали и пособия да са безопасни за здравето на децата, обясниха от държавната агенция пред в. "24 часа". Тази мярка ще засегне и сигурността на децата вкъщи, категорични са експертите на Ева Жечева.

В националната програма е включено и разработването на нови програми за предучилищно възпитание и подготовка. Това задължение е на Министерството на образованието и науката и трябва да бъде изпълнено до следващата учебна година, която започва от 15 септември.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com