Екоактивисти алармираха Брюксел за липса на контрол върху малките ВЕЦ

7097
Екоактивисти алармираха Брюксел за липса на контрол върху малките ВЕЦ
Снимка: БГНЕС

Европейската комисия може да открие наказателна процедура срещу България заради липсата на контрол върху малките водноелектрически централи, предупредиха природозащитни организации, клубове на риболовци и любители на водните спортове, които са внесли в Брюксел жалби с примери за пресушени речни корита и унищожен живот по теченията след ВЕЦ, съобщиха в неделя от българското представителство на Глобалния екофонд (WWF).

Според вносителите на жалбата - WWF България, Сдружение за дива природа "Балкани", риболовен клуб "Балканка" и Българско каяк общество, в България систематично се погазват правилата за функционирането на малките ВЕЦ. Това води до унищожаването на реките и речните екосистеми и е в ущърб не само на природата, но и на хората, чиято дейност зависи от реката. Нарушени са три евродирективи - за хабитатите, за стратегическата екологична оценки, както и рамковата директива за водите, смятат екоактивистите.

Горя ВЕЦ - Ивайловград

Сигнал за възникнал пожар във ВЕЦ - Ивайловград е постъпил снощи в 21,05 часа в Районното управление на града, съобщават от регионалния...

Специализирана платформа http://dams.reki.bg/ е събрала снимки и описи на реалния ефект върху околната среда, оказван от съществуващите водноелектрически централи и те са приложени към жалбите.

Природозащитниците призовават хората у нас да изпращат снимки или видеоматериал за поражения, причинени от хидроцентралите. Информация за реките, засегнати от ВЕЦ, както и за съществуващите защитени зони покрай реки, може да бъде получена чрез географската информационна система на WWF http://gis.wwf.bg/rivers/.

Организациите се оплакват, че от години не срещат разбиране от националните институции за решаване на описаните сега през Брюксел проблеми и затова са повдигнали въпроса пред европейските институции, съобщава "Медиапул".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com