Експерт: Не трябва да се санкционират семействата с млади майки

21404
Експерт: Не трябва да се санкционират семействата с млади майки
Снимка: Thinkstock/Guliver

298 момичета под 15 години са станали майки през 2013. Информацията съобщи доц. Елица Димитрова от Института за изследване на населението и човека при БАН. Тя коментира предложението на социалния министър родителите на малолетни майки да остават без детски добавки.

Според доц. Димитрова не трябва да се санкционират семействата с млади майки, а да се мисли в посока отговорно родителство и семейно планиране. „Раждането на дете в ранна възраст често води до отпадане на майката от системата на образованието”, експертът в ефира на Радио "Фокус".

Калфин каза официално - по-малки детски надбавки след трето дете

35 лева детска надбавка за едно дете, 50 лева за второ т.е. общо 85, 45 за трето т.е. 130 лева общо или с 10 повече от досега и по 20 л...

В семействата на младите майки има висок риск за бедност, а социалните помощи понякога се явяват жизненоважни за тези момичета. „Това е сериозен проблем, но политика, основана на санкции не би била ефективна“, каза още доц. Елица Димитрова.

Според нея по-скоро трябва да се мисли в широка перспектива към проблема и поколенията трябва да се възпитават.

През последните години у нас се наблюдава тенденция на нарастване на раждаемостта сред жените над 35 години. Освен това продължава и тенденцията за отрицателен прираст на населението, тъй като демографските проблеми в страната са много сериозни.

Тази сутрин в ефира на Нова телевизия депутатът от ДПС Илия Илиев заяви, че предлаганите от Ивайло Калфин промени в Закона за надбавките противоречи на четири члена на Конституцията.

БДЦ иска детски надбавки за абсолютно всички деца

От 1 януари догодина детските добавки да бъдат за всички деца, независимо от дохода на родителите, предлагат от ПГ на Български демокра...

Вижте в дискотеките какво правят 15-16 годишните, с какви бюстове са – природата решава кое е дете и кое жена. Предложението на Калфин е антиевропейска реторика, продължи Илиев. Оказа се, че той има дете на девет години и беше попитан дали е съгласен след две години то да стане родител.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество