Експерти: Българчетата стават все по-неграмотни

10713
Експерти: Българчетата стават все по-неграмотни
Снимка: Thinkstock

Децата у нас стават все по-неграмотни. Това е и една от причините експертите да предлагат учебният предмет "Граматика" да се изучава в по-горните класове. Изводът беше направен по време на кръгла маса, посветена на четенето и грамотността.

Експертът по български език и литература Станимир Цветков обясни: „Проблемът наистина е актуален. Той всъщност дава отговор и на един въпрос, който често ни измъчва: Четат и пишат ли българските ученици? Отговорът очевидно е положителен - четат и пишат по не най-добрия начин и очевидно предизвикателството, пред което всички ние сме изправени, са модерните технологии, защото те четат и пишат преди всичко в социалните мрежи“.

България е с най-ниската средна възраст на децата, напуснали училище в ЕС

7 000 деца годишно за последните 5 години никога не са били записани или са напуснали училище твърде рано. От тях почти 1 000 изобщо не...

Ева Борисова от Асоциация "Родители" обясни: „Много работим с професор Боян Вълчев от Софийския университет, за да предизвикаме министерството за това да премести граматиката във високата възрастова група, тъй като от първи до четвърти клас това е прекалено абстрактно знание, за което децата не са готови“.

Имаме прекрасни , умни, любопитни, деца и всяко едно от тях може да бъде мотивирано да чете и да обича книгите. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова при откриването на форума. Според нея в този процес водеща е ролята на родителите и учителите, информира пресцентърът на СО.

Кампанията, насърчаваща четенето през лятото, тази година стартира с национална кръгла маса за грамотността на българските деца. Форумът се фокусира върху най-наболелите проблеми, свързани с грамотността на децата, и намирането на начини за тяхното решаване. Кампанията се базира на реално измерими резултати от онлайн читателски дневник. Всяко дете попълва информация за книжките, които е прочело, информира БНР.

Днес е международен ден на грамотността

На 8 септември светът отбелязва Международния ден на грамотността. Той е обявен от ООН на 17 октомври 1965 г. и е честван за първи път...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com