Експонати от "Изкуствата на Тибет" гостуват в Сливен

18159
Експонати от "Изкуствата на Тибет" гостуват в Сливен
Снимка: hotelieri.bg

Изложбата ще се състои в галерия „Димитър Добрович”, като експонатите наброяват 130 и са свързани с религията, бита и културата на Тибет.

Изложбата включва и автентичен интериор на тибетски дом, в който неизменно присъства т.нар. „Чема“, т.е. кутия за съхранение на ечемик, и гравирани култови плочки, изнасяни традиционно пред дома за тибетската нова година,  скрин с изящни дърворезби на дракони, внушителни музикални инструменти, „Тончен“ с височина 3 метра издава специфичен звук на ревящ слон. Мистиката на Изтока намира отражение в маските - символ на тибетския будизъм.

Голям брой неизвинени отсъствия = спиране на помощи

Семейните помощи на 486 ученика от област Сливен са били спрени през януари заради отсъствия от училище и допуснати 5  и повече не...

Един от най-интересните експонати в нея е масивна култова пагода – „Бодхи“ от будистки манастир, инкрустирана в миналото с тюркоази, корали, ахати и други скъпоценни камъни. Култовият предмет с височина един метър е обвит в шарфове от 5 цвята - жълт, зелен, червен, бял и син, които символизират петте вида мъдрост на Буда. Представени са и „Ленти сутра“, които и сега са задължителен елемент от декора на будистките манастири, информира dariknews.bg.

Експонатите от изложбата са притежание на Историческия музей в Димитровград, подарени от Посолството на Китайската народна република, а официалното откриване е в 17 часа днес.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com