Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Експонати от "Изкуствата на Тибет" гостуват в Сливен

07 март 2014, 14:04 часа • 18123 прочитания

Изложбата ще се състои в галерия „Димитър Добрович”, като експонатите наброяват 130 и са свързани с религията, бита и културата на Тибет.

Изложбата включва и автентичен интериор на тибетски дом, в който неизменно присъства т.нар. „Чема“, т.е. кутия за съхранение на ечемик, и гравирани култови плочки, изнасяни традиционно пред дома за тибетската нова година,  скрин с изящни дърворезби на дракони, внушителни музикални инструменти, „Тончен“ с височина 3 метра издава специфичен звук на ревящ слон. Мистиката на Изтока намира отражение в маските - символ на тибетския будизъм.

Един от най-интересните експонати в нея е масивна култова пагода – „Бодхи“ от будистки манастир, инкрустирана в миналото с тюркоази, корали, ахати и други скъпоценни камъни. Култовият предмет с височина един метър е обвит в шарфове от 5 цвята - жълт, зелен, червен, бял и син, които символизират петте вида мъдрост на Буда. Представени са и „Ленти сутра“, които и сега са задължителен елемент от декора на будистките манастири, информира dariknews.bg.

Експонатите от изложбата са притежание на Историческия музей в Димитровград, подарени от Посолството на Китайската народна република, а официалното откриване е в 17 часа днес.

Петър Бонев
Петър Бонев Отговорен редактор
Новините днес