Епископите Наум и Тихон са кандидатите за Русенски митрополит

12223
Епископите Наум и Тихон са кандидатите за Русенски митрополит
Снимка: Getty Images / Guliver

На епархийския избирателен събор в Русе избирателите, излъчени от епархията дадоха своите гласове за Негово Преосвещенство Стобийски епископ Наум - 22 гласа, Негово Преосвещенство Тивериополски еп. Тихон - 15 гласа, предаде БГНЕС.

Двамата събраха изискваните от Устава повече от половината гласове.

Гласове получиха съответно и Велчки Сионий - 3 гласа, Драговитийски Даниил - 3 гласа, Траянополски Киприян - 2, Главиницки Йоан - 2 и Браницки Григорий -1 глас.

Гласуваха 24 избиратели - по трима свещенослужители и трима миряни от всяка от четирите духовни околии в епархията: Русенска духовна околия, Разградска духовна околия, Тутраканска духовна околия и Поповска духовна околия. Всички 24 бюлетини бяха редовни.

На 22 март е насрочено заседание на Св. Синод на БПЦ, на което ще се разгледа документацията от проведения избор и ще се изслуша доклада на наместника на Русенска епархия Доростолски митрополит Амвросий, на когото Св. Синод възложи организацията и провеждането на избора и управлението на епархията до избора на нов Русенски митрополит. Ще се разгледат и евентуално постъпи жалби от участниците в избора. В случай, че Светия Синод счете избора за изряден на 23 март ще се проведе в синодалния параклис каноничен избор при който митрополитите ще изберат един от двамата епархийски избраници и ще го утвърдят окончателно за Русенски митрополит.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com