Ето кой поздрави България за националния й празник

31343
Ето кой поздрави България за националния й празник
Снимка: Ивайло Илиев

Редица държави, сред които и наши съседи, поздравиха България по повод националния й празник 3 март, когато се навършват 145 години от Освобождението. Направиха го и от европейски институции и НАТО. Стана ясно, че поздравления за българския народ по случай Националния празник 3 март са изпратили кралят на Обединеното кралство Чарлз III, папа Франциск, генералният секретар на ООН Антонио Гутериш, президентът на Китайската народна република Си Дзинпин, императорът на Япония Нарухито и редица други. ОЩЕ: Google смени облика си за 3 март

Ето и някои от тях:

"Честит национален празник на всички българи!", се казва в публикация на Съвета на Европейския съюз в Twitter. "С присъединяването на България кирилицата стана третата официална азбука на ЕС (заедно с латиницата и гръцката азбука)", пишат още от Съвета. 

НАТО сподели снимка с военен с българския трибагреник, като написа, че празнува със своя съюзник България, става ясно от Twitter.

Освен институции на съюзите,в които членуваме, поздравления към България отправиха и нашите съседи.

"Поздравления на външния министър Николай Милков за Националния празник на България. Пожелавам на вас и хората от България продължаващ просперитет и успех. Убедени, че отношенията на Северна Македония и България могат да бъдат допълнително укрепени в духа на европейските ценности и добросъседство", написа външния министър на югозападната ни съседка Буяр Османи в Twitter.

Румънското външно министерство също честити празника на страната ни, като я определи като добра и приятелска съседка. "Румъния е напълно ангажирана да продължи да работи заедно за напредък българо-румънското сътрудничество към нашите общи цели на регионално ниво и в рамките на ЕС и НАТО и други международни форуми", пишат съседите ни от Румъния.

 

Турция, както по-рано съобщихме, използва празника, за да благодари на страната ни за помощта след опустошителните земетресения. От президентството съобщиха, че българите са били поздравени от сръбския президент Александър Вучич,президентът на Хърватия Зоран Миланович, президентът на Албания Байрам Бегай, както президентът на Косово Вьоса Османи-Садриу.

"Поздрави и пожелания за празника на Освобождението на България! Поздравления от Полша!", написа пък полското външно министерство в социалната мрежа.

Министерство на външните работи на Украйна също отправи най-искрени поздравления за Националния празник на българите. "Обединени сме от общи ценности и стремеж към сътрудничество за развитие 🇺🇦🇧🇬 в името на неизбежната победа на Украйна. Благодарим на България за подкрепата ни за интеграцията ни в ЕС и НАТО", се казва още в публикацията.

Президентът на Беларус Александър Лукашенко поздрави народа на България с националния празник – Деня на Освобождението. "Въпреки факта, че Беларус и България са избрали различни пътища на развитие и съюзи, нашето сътрудничество винаги е било конструктивно и е било изградено на принципите на доверие и уважение", се казва в поздравлението. Президентът също подчерта, че беларусите бяха сред онези, които се бориха за освобождението на България и нейната независимост.

Посланикът на Руската федерация у нас Елеонора Митрофанова поздрави българите във видео в социалната мрежа "Фейсбук" повод 3 март. "Няма добри войни, има войни справедливи. Точно такава е Руско-турската война от 1877-1878 години, която без преувеличение се превърна в крайъгълно събитие в общата история на нашите страни и за много години напред определи характера на руско-българските отношения", казва Митрофанова в поздравлението си. Тя положи цветя на паметника на Император Александър II по случай 145 години от освобождението на България.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 29 април 2024 г. (понеделник)

Най-важните новини за деня: 28 април 2024 г.

Седмична прогноза за времето за 29 април - 5 май 2024 г. (ГРАФИКА)

Добри новини за храните на борсите

Натоварен трафик по границите с Румъния

Кой става ротационен председател на СЕМ за 6 месеца

Кой има имен ден днес, 28 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 28 април (неделя)

Най-важното за деня, 27 април

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com