Европа ни изпраща 100 души в помощ за бежанците

42877
Европа ни изпраща 100 души в помощ за бежанците
Снимка: БГНЕС

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев и изпълнителният директор на Европейската служба за подкрепа в областта на убежището Робърт Висер подписаха Оперативен план за изпращане на екипи на Европейската служба за подкрепа в областта на убежището (ЕСПОУ) за подкрепа в областта на убежището и предоставянето на техническа и оперативна помощ на България, предаде Стандарт нюз. 

За периода на осъществяване на оперативния план ЕСПОУ ще изпрати в България екипи от общо 100 души за оказване на техническа и оперативна подкрепа в областта на убежището. Дейностите ще бъдат изцяло финансирани от европейската служба.

Кметът на Харманли иска извънредно положение заради бежанците

Кметът на Харманли Михаил Лисков поиска извънредно положение заради бежанците. Идеята на градоначалника е да се даде законова възможнос...

Днешната среща, осъществена в рамките на Министерската конференция на Залцбургския форум в Букурещ, бе втора поред среща за последните 10 дни с д-р Висер, съобщиха от пресцентъра на МВР. Двамата дискутираха ситуацията в България и начините, по които ЕСПОУ може да окаже съдействие на страната.

По изработването на плана, разискван по време на първата среща в рамките на Съвета по правосъдие и вътрешни работи на 8 октомври 2013 г, работиха експерти от двете страни. Министър Цветлин Йовчев изрази благодарност за подкрепата и информира изпълнителния директор на ЕСПОУ, че на специално заседание в понеделник Министерският съвет ще обсъжда направеното до момента и предстоящите стъпки във връзка с миграционния натиск – резултат от кризата в Сирия. Той се ангажира да бъде осигурена постоянна комуникация с Европейската служба за подкрепа в областта на убежището, в хода на която да се оценяват изпълнението на плана и полезността на предприетите действия. Д-р Робърт Весер изрази задоволство от съвместната работа по изработване и прилагане на начертаните мерки. „Удовлетворен съм, че за толкова кратко време изработихме цялостен план, благодарение на който България ще получи така необходимата подкрепа в областта на убежището с оглед на създалата се ситуация. След направена оценка, възприехме гъвкав подход за предоставянето на съдействие, съобразено с конкретните нужди на страната. По думите му , работата на място ще започне незабавно с оглед ефективното прилагане на плана. Той поясни, че България е петата държава-членка, на която ЕСПОУ ще осигури подобен тип оперативна помощ.

В контекста на предизвикателствата, пред които е изправена в момента системата за предоставяне на убежище на страната, оперативният план на ЕСПОУ за България очертава стъпките за съдействие на институциите, ангажирани с проблема - Държавната агенция за бежанците към Министерския съвет, ГД „Гранична полиция" и дирекция „Миграция" към Министерството на вътрешните работи и Националния институт за правосъдието (предимно по отношение на ангажимента на института за осигуряване на професионална подготовка на магистратите). Мерките са разделени в три основни категории – оперативна, институционална и хоризонтална подкрепа. Те ще бъдат реализирани за период от една година – до септември 2014 г.

В края на 2014 г. ще бъде направена съвместна оценка на реализираните в рамките на оперативния план дейности. Специално внимание ще бъде отделено на идентифицирането на евентуалните пропуски, ключовите изводи и практическите препоръки за последващи действия.

МВнР: Проблемът с бежанците изисква решения на европейско равнище

Проблемът с бежанските потоци е сериозен хуманитарен въпрос, изискващ решения на европейско равнище, включително и значителен финансо...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com