Европа вече знае за действията на Сърбия срещу хората с българско самосъзнание

6560
Европа вече знае за действията на Сърбия срещу хората с българско самосъзнание
Снимка: iStock

Европа вече е информирана за репресиите срещу граждани с българско самосъзнание в Сърбия. Междувременно от българска страна беше връчена вербална нота на сръбските власти за случая с инцидента с председателя на сдружение "Глас" Александър Димитров. Припомняме, че Димитров не беше допуснат да влезе в Сърбия с три екземпляра от книгата “Елегии за краището” на Едвин Сугарев, въпреки че няма забрана за внасяне на тази книга. 

Действията на МВнР

По указания на МВнР в петък посланик Петко Дойков проведе среща в Министерството на външните работи на Сърбия. Връчена бе вербална нота, с която от официалните сръбски институции се изискват разяснения относно инцидента с Димитров. От сръбска страна бе поет ангажимент за предоставяне на отговор възможно най-бързо, става ясно от съобщение на сайта на външното ни министерство. ОЩЕ: Външно министерство с гневна реакция към Сърбия след скандално изказване

Действията на евродепутатите от ГЕРБ-СДС

Евродепутатите от ГЕРБ-СДС предупредиха европейски лидери за наличието на потенциални черни списъци на книги в Сърбия и за възпрепятстването на сръбски гражданин с българско самосъзнание да внесе на територията на страната книга на български поет, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ. 

Те разказват за случая с председателя на неправителствената организация „Глас“ Александър Димитров в писмо до докладчика на ЕП за Сърбия Владимир Билчик, до председателите на Европейската Комисия и Европейския Съвет, до еврокомисаря по разширяването и други евродепутати. ОЩЕ: Eдвин Сугарев: Проблемът е в Сърбия, вероятно там се забраняват книги

Евродепутатът Андрей Ковачев коментира, че самият той е  написал увода за книгата на Едвин Сугарев "Елегии за краището". "Знам, че в нея няма нищо провокативно. Книгата просто представя живота на хората в Босилеград и околностите през миналия век. Всъщност се фокусира върху критики към българските власти, а не към сръбските.” каза Ковачев, който е и член на Комисията по външни работи на ЕП.

От ГЕРБ-СДС напомнят, че това става и няколко дни след като сръбският външен министър Ивица Дачич заяви в телевизионно интервю, че в Сърбия няма българи. Това става въпреки официалното сръбско преброяване за 2022 г., организирано от сръбските власти, според което има 12 918 етнически българи в страната, но реалният брой вероятно е дори по-голям. 

В писмото си евродепутатите от ГЕРБ-СДС подчертават, че е недопустимо за европейска държава в 21-ви век, още повече която кандидатства за членство в ЕС, да се държи като тоталитарен режим от средата на 20-и век.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Жълт код за силни ветрове в шест области на страната

Прогноза за времето - 10 май 2024 г. (петък)

Харчим по-смело за дрехи и обувки, пестим от горива и техника

Най-важните новини за деня: 9 май 2024 г.

Агенцията по храните изтегля от пазара сокове и смутита на популярна марка

Димитър Главчев начело на поклонническа делегация в Света гора за празника на манастира "Свети Вмч. Георги Зограф"

Иван Панчев: Кремъл полага свръхусилия да повлияе на европейските избори (ВИДЕО)

Открийте тайните на маркетинга с обучението Coca-Cola Academy (Light) в SoftUni Digital

Пловдив е лидер по жилищни сгради, пуснати в експлоатация през първото тримесечие

Времето утре - 10 май 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com