Фактите зад казуса "Мирослава Тодорова"

25726
Фактите зад казуса "Мирослава Тодорова"

Публикуваме съвместно разследване на Агенция БГНЕС и списание "Тема" в търсенето на отговора кой точно "написа" името на Мирослава Тодорова й в най-критичния доклад на ЕК за България и защо заради нейното име се наложи да се добавят абзаци в последния вариант на документа.

Случая "Мирослава Тодорова" повдигна много въпроси. Можем да се разсъждава върху това кой точно "написа" името й в най-критичния доклад на ЕК и доведе до това заради нейното име да се добавят цели абзаци в документа. Остава и въпросът, ако в публичното пространство вътрешният министър Цветан Цветанов не беше споменавал името й, щеше ли да има такава реакция при уволнението й от Висшият съдебен съвет или тя щеше да бъде за гражданите един справедливо наказан съдия. Тодорова си призна, че бездействието й в един конкретен случай се превърна в отказ от правосъдие, но само един ли е случаят ?

Истината е, че през тази година с решение на Софийския апелативен съд по ВНОХД 362/2012 може да бъде прекратено по давност решеното от нея НОХД 681/2004 година за данъчна измама в особено големи размери. Тодорова се произнася с присъда през юли 2007г., но предава в деловодството делото близо 4 години по-късно. То е и едно от тези, споменати от дисциплинарния състав на ВСС, който в началото на тази година предложи Тодорова да бъде наказана с намаляване на заплатата.

Може да бъде прекратено от САС по давност и друго нейно дело, приключило преди почти 6 години. В края на 2006 година тя се произнася по делото на Р. А и Н. К, подсъдими по член 219 от Наказателния кодекс, за безстопанственост, нанесли щети за милиони през периода 1997-1999 година. По това дело и до ден-днешен няма мотиви, а давността за наказване на престъплението от 15 години скоро може да изтече.

Подобен е и случаят с банкера Атанас Тилев, някогашния собственик на Банката за земеделски кредит, която фалира през 1997 година. Той е от тези, които реално могат да спечелят от изтеклата давност на делата на съдия Мирослава Тодорова. През 2007 година той е оправдан от нея по член 219 от Наказателния кодекс за престъпление, извършени през 1995 година, с което според държавното обвинение е нанесъл щети на обща стойност 543 милиона неденоминирани лева. Давността за наказване на престъплението изтича в края на 2010 година, а мотивите по делото са написани едва след това.

След продължило седем години разследване и писане на мотиви към присъда в период от над пет години друго дело на Тодорова бе прекратено по давност в началото на тази година. Случаят е от април 1996 г. Тогава според прокуратурата Рада Дишкелова и приятелят й Петър Стойчев са били отвлечени в центъра на София, изнудвани и малтретирани. През 2003 г. започва делото. Подсъдими са Стоян Петров, Иван Котев и Ангел Стоев. Осъден на година и половина условно е Петров, другите са оправдани. Присъдата е прочетена на 16 юни 2006 г. Мотивите към нея обаче са написани през март 2011 г, малко преди изтичане на абсолютната давност за наказване на отвличането.

Факт е обаче, че от действията на съдия Мирослава Тодорова има и губещи. Някои хора стоят на топло в затвора с месеци, защото не могат да обжалват, тъй като няма написани мотиви. Пример за това е Димитър Димитров, осъден на 9 години затвор през 2010 година. Той има 7 месеца за размисъл как точно да оспорва присъдата на съдийката от градския съд, защото точно толкова време отнема на съдия Тодорова да напише мотивите. Само, че размисълът е в Софийския централен затвор. Той обаче е от тези с "по-малко" забавени дела. В началото на тази година ВСС констатира, че тя е забавила общо 59 дела, 45 дела за 2010 година и 12 – през първото шестмесечие на 2011 година и именно заради това й намали заплатата с 15 % за срок от 2 години. Сред тях имаше и общо 16 наказателни дела от общ характер, мотивите по които са просрочени с повече от година.

В извадката от проверката на Наказателното отделение на СГС Инспекторатът към ВСС ясно пише, че "продължителното разглеждане на делата, освен че в редица случаи води до прекратяване на наказателното производството поради изтичане на абсолютната давност, възпрепятства разкриването на истината, защото доказването не само че се затруднява, но в редица случаи се оказва невъзможно, възпрепятства предоставянето на своевременна и ефективна защита на пострадалите от престъплението, води до накърняване правата на подсъдимия и като краен резултат възпрепятства реализиране задачите на процеса. Към онзи момент инспекторатът е знаел за 57 наказателни дела, забавени от Тодорова.

Мирослава Тодорова призна за забавените дела, но обясни и колко е била натоварена през годините, както с работата си в СГС, така и с преподавателската си дейност в НИП. Безспорно, че много от съдиите са безкрайно натоварени и имат дни, в които трябва да прочетат цели чували с материали само за няколко часа, защото гонят срокове. Но, също е истина, че когато съдиите грешат, плащаме всички ние. Когато се зачудите къде отиват парите от данъците ви, можете да сте сигурни, че част от тях са за плащането на нечии грешки. Почти не минава заседание на Министерски съвет без да се гласува изплащане на обезщетения на български граждани, тъй като страната ни загубила дела пред Европейския съд за правата на човека в Страсбург. Отделно от тези пари по Закона за отговорността на държавата и общините за вреда за последните 7 години страната ни е изплатила общо близо 13 милиона лева под формата на обезщетения.

Извън този факт обзорният мониторингов доклад на ЕК за 5-те години, откакто България е член на ЕС по категоричен начин поставя като един основен проблем забавените дела и липсата на справедлив процес.

От всичко описано няма как да не възникнат въпросите за това какви точно ще са последствията за всички страни от ненаписването в срок на мотивите по всички дела, които съдия Тодорова е просрочила и кой ще плаща ако България бъде осъдена по тях заради бавно правосъдие. Можем да попитаме и какъв е общият размер на всички средства, които страната ни е платила по дела в Страсбург през последните години и кога и дали броят на тези дела ще намалее.

Редактор: Георги Иванов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com