Фандъкова: Ще има санкции за снегопочистващи фирми

3218
Фандъкова: Ще има санкции за снегопочистващи фирми
Снимка: БГНЕС

През нощта работиха около 185 снегопочистващи машини на територията на София. Това каза кметът на Столична община Йорданка Фандъкова пред журналисти в Центърът за градска мобилност на столицата, предаде "Фокус".

„Рано сутринта имаше проблем по линия 64, тя беше заради аварирал автобус, вече е възстановено нормално движението. Други проблеми и други сигнали към момента нямаме", обясни кметът.

Автобус заседнал до Малорад, защото шофьорът тръгнал по път, по който не трябвало

Пътнически автобус, пътуващ за София, заседна в снежните преспи в Монтанско, до Малорад, защото шофьорът е тръгнал по непочистен път, н...

"В различните часове различен е броят на снегопочистващите машини, които работиха. През нощта работиха около 185 машини. В момента обработките приключват, някои от машините се прибират към гаражите, а други остават по точките, защото прогнозите са за продължаващи валежи през днешния ден", коментира кметът на СО.

Във връзка с това дали ще има санкции за снегопочистващите фирми Фандъкова обясни, че със сигурност ще има санкции за забавяне при почистването на автобусни спирки и тротоари. "Във вчерашния ден работиха интензивно, така че да не се блокира в тежки трафик. Знаете вчера се прибираха хората от почивки и имаше доста интензивен трафик в града. Успяхме да посрещнем хората и нямаше сериозни проблеми по основните трасета на града", допълни тя. По думите й ако се наложи ще почистващите снега фирми ще влязат и в по-малките улици. "Вече се обработваха основни улици в кварталите, включително съм възложила да се влиза и във вътрешно квартални улици във стръмни и опасни участъци за обработка срещу заледяване", подчерта тя и допълни, че ще има санкции за всеки, който не е свършил работата навреме.

"Искам да подчертая, че когато автомобилите стоят на стоянките си това не се заплаща, а се заплаща само за реално свършена работа, която е приета от инспекторите на столичния инспекторат. Дори да има някаква обработка, която не е било необходимо да се прави, тя не се заплаща", посочи кметът на Столична община.

"Днешният ден започна нормално за градския транспорт на София. Цяла нощ фирмите за почистване обработваха срещу заледяване основните трасета, по които се движи градския транспорт и колите излязоха навреме, на места с леки закъснения", обясни Фандъкова.

Снегът спира, но временно и ще завали привечер

През деня валежите временно ще спрат, но следобед и привечер от запад отново ще се активизират, ще са предимно от сняг, само по Черном...

По думите й продължава почистването на спирките на автобусите и подходите към подлезите. "Възложила съм да започне почистване на тротоари, там където са прилежащи към общински терени-паркове и градини", каза още кметът. Фандъкова призова и собствениците на магазини, офиси и жилища да почистят пред домовете си. "Заради ниските температури е възможно да има заледявания. Това са основната ни задача в момента. Не вали сняг, в момента, но е важно да избегнем заледяванията, където е възможно", подчерта Фандъкова.

Кметът на Столична община заяви, че задължително трябва шофьорите да имат предвид, че движението става при зимни условия и призова и шофьорите, и пешеходците да бъдат внимателни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com