Фермери блокираха над 10 града, искат забрана на безконтролния внос на украинско зърно

5225
Фермери блокираха над 10 града, искат забрана на безконтролния внос на украинско зърно
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

За спиране на вноса на украинско зърно и в защита на родното производство фермери се вдигнаха на протести в редица градове из страната. От 11 ч. са започнали протести в Бургас, Враца, Видин, Генерал Тошево, Добрич, Карнобат, Монтана, Ловеч, Пазарджик, Плевен, Разград, Русе, Силистра, Сливен, Стара Загора, Хасково, Ямбол и Айтос. 160 – 200 тежки селскостопански машини са по градовете и няма колона под 6 - 10 километра.

"Ако не се приемат спешни мерки, машините от областните градове ще дойдат в София и по граничните пунктове", заяви председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) Костадин Костадинов на съвместна пресконференция в БТА с ръководството на Националния съюз на земеделските кооперации в България (НСЗКБ). Той изказа извинение, че машините затрудняват движението и обясни, че напрежението е до краен предел и са наложителни спешни мерки от страна на държавата.

Зърнопроизводители от цялата страна излизат на протест срещу безконтролния внос на зърно от Украйна

Зърнопроизводители от цялата страна излизат на национален протест. Земеделци недоволстват срещу „безконтролния внос на зърно от У...

Недоволството на зърнопроизводителите е от липсата на ефективни действия от страна на националните власти да защитят българското зърнопроизводство и българските потребители във връзка със засиления внос на зърнени и маслодайни култури от Украйна.

"В страната влиза неконтролиран внос – това го няма в друга държава в света. Няма друга държава в света, която не контролира фитосанитарано вноса си. Ако отидете ва Русия с едно живо цвете, ще ви го вземат на границата, а тук в България всичко влиза без контрол, преработва се и излиза с българско име", каза Костадинов.

"Камиони с украинско зърно се движат без тол такси. Хвърчат едни камиони и в бивши овчарници изсипват зърно, а ние попълваме декларации за добра земеделска практика, като изнасяме за ЕС, идват и ни проверяват...", оплакаха се зърнопроизводители.

Те представиха резултатите от проба от украинска пшеница, взета тайно от един от камионите и изследвана в независима лаборатория: "Хектолитрово число – стандарт за България: 72, а в пробата на украинската пшеница - 66.7; Протеин – стандарт 11.5, а в пробата – 8.8; Примеси, чужди - по стандарт 2, а в пробата - 3.4; Наядени, начупени зърна – 2% по стандарт, а в пробата – 19.8; Жива зараза на 1 кг – 0 по стандарт, а в пробата е 14; Мъртви насекоми на 1 кг – норма: 0, а в пробата е 9. Становището на лабораторията за изследваната пшеница е: Негодна за употреба".

Евтино жито от Украйна подбива пазара на зърно у нас

Зърнопроизводителите от цялата страна се готвят за протести. Причина за недоволството е безконтролният по думите им внос на зърнени кул...

От бранша уточниха, че посочените стандарти са за фуражна пшеница, а хлебните показатели са по-високи. Те посочиха още, че в България не се внася зърно реколта 2022, а старо зърно.

Тревожна е ситуацията с вноса и на украински маслодайни култури, алармираха още земеделците. "Ще се окаже, че българският слънчоглед, който е качествен, ще се изнесе, а тук ще се преработи и ще влезе в търговската мрежа стария от Украйна, който не е изследван за остатъчни пестициди и ще го ядем ние и децата ни", предупреди Костадинов.

Зърнопроизводителите се оплакаха още, че по наредба, от всяка култура взимат проба за самоконтрол, като пробата струва 400 лв., а в същото време, в страната влиза зърно, което не се контролира по никакъв начин.

"БАБХ я няма. БАБХ няма акредитиран лаборатория, която да следи какво влиза в страната. В България няма правила. При такава ситуация, спекулата върви най-добре", каза още шефът на НАЗ.  По думите му, вносът в ЕС е чиста спекула на определена група търговци и групировки. "В България влиза само никаква пшеница, с ниско качество, другата си заминава с корабите по предназначение. Тук влизат само спекулативни сделки и нямаме контрол над тях", каза Костадинов пред Actualno.com.

За радиация също не се проверява украинската продукция, каза още той и добави, че имаме една единствена лаборатория за радиация, която е в АЕЦ Козлодуй. Костадинов алармира още, че не се прави проверка за наличие на тежки метали. "Голяма част от бомбите са на живачна основа. Няма какво да се заблуждаваме. Това нещо идва от поразени складове. Тук идва само стара стока", посочи той. 

Зърнопроизводителите се притесняват от фалити

Жътвата в бургаския регион е към своя край, но цена за производството все още няма. Производителите се опасяват от фалити. Това съобщи ...

От бранша настояват държавата да вземе мерки и да се забрани вноса на зърнени и маслодайни култури от трети страни, да се осигурят коридорите, за да минат стоките за трети държави, където имат нужда от това зърно, а не то да влиза и да остава тук при нас. "Проблемът със зърното е назрял и трябва да се реши. Трябва да се въведат механизми, регламенти и политики, за да оцелее българския производител", подчерта Костадинов.

Обединенията на зърнопроизводителите и на земеделските кооперации са подготвили декларация, която в рамките на деня ще връчат на служебния земеделски министър. В нея те призовават държавните институции да предпазят родното зърнопроизводство от интензивния внос от Украйна и категорично настояват украинското зърно да преминава транзит през България.

Към момента украинският внос се използва основно за потребление и преработка в страната, въпреки наличието на достатъчно родно производство, отговарящо на високите европейски изисквания за качество, подчертават земеделците. Те алармират, че неконтролираното качество на украинския внос на зърнени и маслодайни култури е заплаха за здравето на българските потребители и предупреждават още, че реализирането на тази украинска продукция в българската преработвателна индустрия не води до поевтиняване на хранителните стоки, а единствено до влошаване на тяхното качество. 

С подобни проблеми са браншовете и в други европейски страни, основно в Източна Европа и те също предприемат протестни действия, съобщи още председателят на Управителния съвет на НАЗ Костадин Костадинов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

По-високи заплати след отпуск за бременност, по-високи и след отпуск за "увреждане" - има ли как? ВАС реши

Габриела Наплатанова временно ще ръководи СЕМ до 27 октомври

Техномаркет премества магазина си във Велинград в новия Ритейл парк

Голямото преброяване на малките врабчета ще се проведе за 8-ми път тази събота - 27 април

Край на мандата на Соня Момчилова: СЕМ избира нов председател

Добра, но няма да даде резултат: Експерти за намаляване на скорост по магистралите

Жълт код за проливни валежи и гръмотевици

Синдикатите излизат на протест пред Министерски съвет

Прогноза за времето - 25 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 24 април 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com