Фермери блокират пътищата с трактори в знак на протест

2946
Фермери блокират пътищата с трактори в знак на протест
Снимка: БГНЕС

Фермери изкарват на 3 април трактори и комбайни по пътищата, за да ги зареждат на бензиностанциите. Така сдруженията на зърнопроизводителите, на земеделските кооперации и още над 20 браншови съюза на земеделски производители ще протестират срещу законопроекта за регулиране на пазара на горива. Той бе гласуван на първо четене от парламентарната комисия за борба със сивата икономика през миналата седмица въпреки опасенията на редица браншове, че ще убие малките и средните фирми. Вчера обаче бе подадена заявка, че проектът може и да не мине. Икономическата комисия в Народното събрание след дълго обсъждане гласува единодушно "въздържал се".

Определяният като лобистки законопроект вменява на земеделците неприложими изисквания за съхраняване и транспортиране на горивото за земеделската техника, които ще принудят много стопанства да спрат работа, заяви председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Костадин Костадинов.

Близо 100% от дистрибуторите на втечнен газ остават извън пазара

Пълен монопол и поскъпване на газта за битови нужди. Това ще се случи, ако парламентът гласува внесения законопроект за регулиране на п...

Законопроектът предвижда земеделските стопани да се регистрират или като фирми за съхранение на гориво, за което трябва притежават капитал от 3 млн. лв., или като търговци на дребно, т.е. да изпълнят всички изисквания както бензиностанциите. Това означава да монтират измервателни уреди в своите бази, да се свържат дистанционно с НАП и годишно да представят банкова гаранция от минимум 20 000 лв.

Закупуването на нивомери ще струва на земеделския бранш около 100 млн. лв., пресмятат засегнатите. "Ние не сме търговци на горива, а ползватели, защото купуваме горивата от митническите складове, при което плащаме и акциза, и ДДС, за което постоянно сме подложени на проверки. Защо трябва да ни третират като бензиностанции?", посочи Явор Гечев, шеф на асоциацията на земеделските кооперации.

Фермерите са убедени, че целта на закона не е борба с контрабандата, а натиск земеделските стопани да купуват по-скъпо гориво от бензиностанциите вместо от големите митнически складове. "Ако държавата има воля, нека се бори с контрабандата на границите, а не да я търси по селата", заяви Гечев, цитиран от Сега.

Междувременно от Агенция "Митници" съобщиха, че все още нито едно пристанище не е монтирало измервателни уреди с онлайн връзка с митническата електронна система на инсталациите за приемане и разтоварване на течни горива. Гратисният период, даден със Закона за акцизните и данъчните складове от началото на тази година, изтича през юни. Мярката бе въведена, за да се гарантира, че в страната не влизат танкери с контрабандно гориво, което после се продава в страната без платен акциз. От 2014 г. такива уреди и онлайн връзка с НАП имат данъчните складове и бензиностанциите.

Ревизоро: Най-много корупционни практики има при горивата

"Най-антикорупционният закон" - така Емил Димитров-Ревизоро, депутат от "Обединени патриоти" и председател на Комисията за борба със си...

От Българската газова и петролна асоциация, която е основен застъпник за законопроекта, алармираха неотдавна за зачестили контрабандни доставки на гориво с танкери. От Агенция "Митници" обаче уверяват, че това не отговоря на истината, защото в момента всяка доставка на гориво през пристанищата се проверява на 100%. Проверките се заснемали с видеокамери, а екипите от митнически и полицейски служители се сменяли периодично на ротационен принцип. От началото на 2018 г. са извършени 17 проверки на пристанищата и още 53 на плавателни съдове, разтоварени директно в данъчни складове с измервателни уреди, посочиха от Агенция "Митници". За сравнение през втората половина на 2017 г. са извършени общо близо 230 входящи контроли на плавателни съдове с енергийни продукти.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Ограничават движението в тунела „Траянови врата“ на АМ „Тракия“

Кога започва ремонтът на Дунав мост при Русе?

Професия „Мениджър клиенти “ - следващо ниво на фитнес клуб от ново поколение

АЕЖ настоява МВР да публикува всички видеозаписи от случая с журналиста Димитър Стоянов

Как веганите си набавят витамин В12? (ВИДЕО)

Времето утре - 24 април 2024 г.

Стачка бави пощенските пратки в Белгия

ЦИК обяви колко партии и коалиции са се регистрирали за изборите

Спецов с коментар след случая със заплашения служител на НАП

Почина режисьорката Мариана Евстатиева-Биолчева

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com