Фермерите изключени от консултациите по изготвяне на плановете от наводнения

2471
Фермерите изключени от консултациите по изготвяне на плановете от наводнения
Снимка: БГНЕС

Българският фермерски съюз е възмутен, че представители на земеделските производители не са включени в обсъжданията по изпълнение на мерките по актуализацията на Плановете за управление на риска от наводнения.

Те се подготвят от Министерството на околната среда и водите и касаят плановете за управление на риска от наводнения в четирите Басейнови дирекции - „Дунавски райой“, „Черноморски район“, „Източнобеломорски район“ и „Западнобеломорски район“.

Какво искат още фермерите?

От БФС не считат, че изпълнението на Националната програма за намаляване на риска от бедствия 2021-2025 отразява необходимостта от адекватни мерки за превенция и защита на населението от бедствия, в това число и постигането на стратегическата цел за: „Постигане на съгласуваност при провеждане на политиките за устойчиво развитие, адаптиране към промените в климата и намаляване на риска от бедствия, която е пряко свързана с изготвяне и изпълнение на планове за управление на риска от наводнения (ПУРН) 2021-2027 г., които вземат предвид въздействието на промените в климата.“

Същевременно фермерите заявяват, че като заинтересована страна, по изпълнението на мерките, предвидени в актуализацията на Плановете за управление на риска от наводнения, коментира председателят на БФС Георги Стоянов. В тази връзка организацията изпрати писмо до МОСВ, дирекция „Управление на водите“ във ведомството и до четирите басейнови дирекции.

Фермерите настояват организациите, представляващи земеделските стопани, включително легитимирани и редовни членове на европейските организации на фермерите да бъдат включени в схемите за консултации на всички документи, които подлежат на обществено обсъждане в рамките на този проект.  

В този случай настояваме в рамките на ПУРН изрично да бъде посочен източникът на финансиране в случай на прилагане на мерките върху земеделските земи, от който земеделските стопани ще получат обезщетения за причинени вреди и пропуснати ползи. „Като пълноправен член на Copa Cogeca ние ще обсъдим прилагането на мерки за управление на риска от наводнения с колегите си от другите държави- членки и ще предложим темата за обсъждане в съответните работни групи“, подчерта Георги Стоянов, председател на Българския фермерски съюз. 

Още: "Положението е катастрофално": Фермери излизат на протест

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

200 000 яйца са били спрени от продажба по Великден, има и затворени обекти

Решено: Увеличават пенсиите с 11% от юли

"Вълкът на Върбовка": С помощта на държавата Гайтански строи огромен инсинератор за боклуци (ВИДЕО)

Жълт код за интензивни валежи в Югозападна България

Краен срок за подаване на заявления за гласуване в чужбина

Прогноза за времето - 14 май 2024 г. (вторник)

Най-важните новини за деня: 13 май 2024 г.

Къде ще почивате това лято: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Доброволци от Yettel засадиха близо 1300 дръвчета в Новата гора на София

Кой е онзи, когото наричаме „аз“ (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com