Фирми на най-богатия българин ще правят част от пътя Мездра – Ботевград

32727
Фирми на най-богатия българин ще правят част от пътя Мездра – Ботевград
Снимка: Анита Чолакова

Фирми на най-богатия българин (според класация на в-к „Пари“ за 2010 г.) -  Цоло Вутов, ще построят 19,3 км от пътя Мездра – Ботевград. Предвидено е строителството по направлението Видин - Ботевград да започне от една от най-сложните отсечки предвид терена, през който преминава. Участъкът е разделен в два лота, за да може на обекта да се работи едновременно и да завърши в кратък срок.

Договорът, който ще изпълняват две фирми от групата „Геотехмин“ на Цоло Вутов, е за лот 1. „Геострой“ АД и „Пътстрой – 92“ са обединени в консорциум „Геопът Лот 1“. 99,92% от акциите на „Пътстрой - 92“ са собственост на „Геотехмин“ ООД. Основен акционер на „Геострой“ (с 85% от капитала на дружеството) е T.I.V. Investment AG – Швейцария, като дружеството се представлява от сина на Цоло Вутов – Владимир. Офертата на консорциума е за 159,6 млн. лв. с ДДС. Класираният на второ място участник – „Джи Пи Груп“ АД, е дал цена близо 201,6 млн. лв. с ДДС.

Пътят от село Свобода до Камено чака ремонт от 50 години

Път с дължина само три километра създава неприятности на жителите на село Свобода, община Камено.Той е разбит, с множество дупки, но е ...

Другият лот – участък с дължина 13,433 км, бе възложен по средата на миналата година. Изпълнител на обекта е консорциум „МБ Лот 2 – 2019“, съставен от фирмите „Европейски пътища“ АД (80%), „Водно строителство – Благоевград“ АД (19%) и „Вахостав – СК“ (1%).

Пътят ще бъде с две платна с по две ленти за движение в посока, с габарит 20 м, т. е. двойно по-широко от настоящото, тъй като в момента има по една лента за движение в посока. По нов терен бъдещият скоростен път ще се развива в участъците, обхождащи селата Люти дол, Типченица, Новачене и Скравена. На обхода на Люти дол ще бъдат построени два тунела, с дължини съответно 490 м и 340 м. Ще бъдат изградени и ремонтирани редица съоръжения - над ж. п. линията Мездра - София, мостове над р. Искър, Малата река, Калница, Бебреш, Рударка, както и пътен възел при село Новачене.

Пресичанията на републиканските и общинските пътища ще се осъществява чрез кръгови кръстовища „Мездра“, „Дърманци“, „Ребърково“, „Люти дол“, „Скравена“ и „Ботевград“. Предвидено е построяването на селскостопански надлези, площадки за отдих и т. н. Haпpaвлeниeтo Bидин – Бoтeвгpaд e пpиopитeтeн пpoeĸт в инвecтициoннaтa пpoгpaмa нa AΠИ и MPPБ дo 2022 г., тъй ĸaтo c цялocтнoтo xoмoгeнизиpaнe и мoдepнизaция нa тpaceтo oт Дyнaв мocт 2 щe ce ocигypи бъpзa и yдoбнa вpъзĸa мeждy aвтoмaгиcтpaлитe „Xeмyc“, „Tpaĸия“ и „Cтpyмa“.

Предвиждат 2,8 млн. лв. за ремонт на участък от пътя Монтана - Враца

2,8 млн. лв. се предвижда да бъдат осигурени в бюджета на Агенция ”Пътна инфраструктура” за 2020 г. за ремонт на трикиломет...

C изпълнeниeтo нa пpoeĸтa тpaнзитният тpaфиĸ щe бъдe извeдeн oт нaceлeнитe мecтa, c ĸoeтo щe ce пoвиши бeзoпacнocттa нa движeниe и щe ce oгpaничи вpeднoтo въздeйcтвиe нa шyмa и зaмъpcявaнeтo нa oĸoлнaтa cpeдa oт интeнзивния тeжĸoтoвapeн тpaфиĸ. Проектът се финансира със средства от републиканския бюджет.

Припомняме, че поръчката за Лот 1 бе нееднократно атакувана. През май месец 2018 г. фирмата „Хермес – 87“ ЕООД я спря, обжалвайки разясненията, дадени от възложителя. Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) се произнесе в нейна полза. Последващи разяснения – през януари 2019-та, атакува и едноличното дружество „Автомагистрали – София“. 37-годишният Методи Аврамов внася в КЗК таксата от 4500 лева. И след като е образувано производство, оттегля жалбата си. Въпреки, че иска да си вземе обратно парите, становището на Антимонополната комисия е, че те остават, защото тяхното предназначение е да се образува производство,, което е направено.

„Трейс Груп холд“ АД пък обжалва решението за избор на изпълнител през септември месец миналата година. 20 дни по-късно оттегля жалбата си, защото междувременно Агенция „Пътна инфраструктура“ е поискала и получила разрешение от КЗК за предварително изпълнение на същото решение. Общо кандидатите да спечелят поръчката са били девет на брой, седем от тях са били отстранени в хода на процедурата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Кога започва ремонтът на Дунав мост при Русе?

Професия „Мениджър клиенти “ - следващо ниво на фитнес клуб от ново поколение

АЕЖ настоява МВР да публикува всички видеозаписи от случая с журналиста Димитър Стоянов

Как веганите си набавят витамин В12? (ВИДЕО)

Времето утре - 24 април 2024 г.

Стачка бави пощенските пратки в Белгия

ЦИК обяви колко партии и коалиции са се регистрирали за изборите

Спецов с коментар след случая със заплашения служител на НАП

Почина режисьорката Мариана Евстатиева-Биолчева

Звуците от Антарктида оживяват в интерактивна фотоизложба на Моста на влюбените на НДК

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com