X
 
 

Галина Захарова: Председателят на ВКС трябва да е гарант за независимостта на съда и съдиите

1578
Галина Захарова: Председателят на ВКС трябва да е гарант за независимостта на съда и съдиите
Снимка: БГНЕС

Ролята на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) е да бъде гарант едновременно за институционалната независимост на съда, индивидуалната независимост на съдиите и за прозрачността и убедителността на правораздаването. Това заяви при представянето на концепцията си Галина Захарова, единствен кандидат  за председател ВКС.

Захарова представи вижданията си за развитие на съдебния орган пред магистратите от Висшия съдебен съвет (ВСС).

"На първо място трябва да отстояваме безупречен професионализъм. Знаещият и можещият съдия е абсолютният гарант за правата на човека", каза тя.

За нея обаче е тревожна от обстоятелството, че ден през ден страната получава упреци за неправилно прилагане на законодателството, за неправилно осъществяване на правораздаването, което е много сериозен упрек. "Ангажирайки усилията на съдилищата, включително на касационната инстанция, новият председател на ВКС би могъл да избегне затрудненията и да допринесе за едно достойно място на страната в европейския живот", подчерта Захарова.

Лозан Панов вярва, че ще има избор за нов шеф на ВКС

„Категорично подкрепям кандидатурата на госпожа Галина Захарова за председател на Върховния касационен съд“. Това обяви дос...

"В определен момент от развитието на обществения живот съдебната власт минава през различни етапи на израстване. Когато се говори за съществените проблеми на правосъдната система като цяло, магистратите не бива да пропускат, че преди окончателното осъществяване на масираната реформа в правосъдието, трябва да има базата с достатъчен и качествен човешки ресурс", уточни тя.

Дейността на ВКС не се осъществява само до разглеждането на правните спорове, а натовареността на съда включва един много по-широк обем от дейности и задълженията, в които Захарова иска да участва задълбочено, активно и компетентно. В концепцията си тя подчерта, че не развива тезата си за необосновано широко разширяване на обема на човешкия състав в съда, а оптимална натовареност, която да отговаря на една средна норма, в която съдиите да решават разпределените им дела.

Захарова назова няколко цели, които биха могли да бъдат постигнати сравнително лесно и без цената на сътресения в организацията на съда. Една от целите е създаването на структура с аналитична дейност, която да подпомага както съдиите в тяхната тълкувателна дейност, но и разрешаването на определени дела, изискващи познания в една или друга област.

Захарова не се притеснява да поиска завишаване на бюджетните разходи за увеличаване състава на съда или други обстоятелства.

Следващата цел е независимостта на съда. Противоречивата практика е сериозен проблем, бич на принципите и на базата на независимостта на съдебната власт. Така се създава впечатлението че законът се прилага за едни по един начин и за други по съвсем друг начин. Трябва да изпълняваме компетентно уеднаквяването на закона, каза Захарова.

ВСС ще изслуша и избере единствения кандидат за нов председател на ВКС

Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) ще изслуша и избере единствения кандидат за председател на ВКС днес от 10 ч. в сградата на Нацио...

„Истинското лидерство на ВКС се проявява и ще се прояви чрез тези цели към които би трябвало да се стремим. Изборът на председател на ВКС е въпрос на принципни приоритетите – дали искаме да постигнем или не едни базови принципи. Личността на фигурата няма чак такова значение за развитието на правораздаването. Към съдиите и съдебните органи са неприложими принципите и механизмите, функциониращи в останалите органи и администрацията“, допълни тя.

За нея е уникална възможност това, че е кандидат за председател на ВКС. „Правя това с желанието да покажем на всички колеги от съдийската общност, че е възможно съдия да управлява, надявам се, успешно съответните съдилища. От тази гледна точка аз съм професионален кандидат и моята концепция е насочена предимно към чисто професионални теми, доколкото длъжността, за която кандидатствам е председател на ВКС“, аргументира се Захарова.

Убедено считам, че като върховна съдебна инстанция в Република България ВКС е призван да отстоява на най-високо ниво ценностите на правовата държава, подчерта тя.

Припомняме, че кандидатурата на съдия Галина Захарова беше издигната единодушно от Пленума на ВКС на 19 октомври 2021 г. "Правораздавателната дейност на съдия Захарова се отличава с отлична професионална подготовка, задълбоченост, принципност, безпристрастност, честност и силно проявено чувство за справедливост", посочват в мотивите си съдиите, като добавят, че Захарова има богат административен опит и безспорен авторитет сред колегите. 

Откакто беше обявена кандидатурата й, съдия Галина Захарова получи подкрепа от двамата служебни министри на правосъдието - проф. Янаки Стоилов и Иван Демерджиев. Настоящият редовен министър Надежда Йорданова каза пред ВСС в началото, че кандидатурата на Галина Захарова е с ясни аргументи, а самата тя има високи нравствени качества.

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 29 януари (събота)

Спасиха скиор, повлечен от лавина в Рила

Няколко сценария за приобщаването на тийнейджъри към наркотиците

Времето утре - 29 януари

Иновация в логистиката от Kaufland с най-престижната награда за сигурна и безопасна работа в Германия

Проверяват училища и детски градини за превенция на насилието над деца

Знакови журналисти: Продължаващ промяната депутат му хрумна да въведе "наказателна отговорност за журналисти"

206 американски военни са в България в момента

Бърза и лесна рецепта за сурови вегански барчета с овесени ядки, стафиди и тиквени семки

Рашков: На протеста срещу зелените сертификати имаше 4-5 хиляди души

Етикети:

Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!
Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъдете активен участник в промяната!

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com