Галина Захарова: Председателят на ВКС трябва да е гарант за независимостта на съда и съдиите

3230
Галина Захарова: Председателят на ВКС трябва да е гарант за независимостта на съда и съдиите
Снимка: БГНЕС

Ролята на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) е да бъде гарант едновременно за институционалната независимост на съда, индивидуалната независимост на съдиите и за прозрачността и убедителността на правораздаването. Това заяви при представянето на концепцията си Галина Захарова, единствен кандидат  за председател ВКС.

Захарова представи вижданията си за развитие на съдебния орган пред магистратите от Висшия съдебен съвет (ВСС).

"На първо място трябва да отстояваме безупречен професионализъм. Знаещият и можещият съдия е абсолютният гарант за правата на човека", каза тя.

За нея обаче е тревожна от обстоятелството, че ден през ден страната получава упреци за неправилно прилагане на законодателството, за неправилно осъществяване на правораздаването, което е много сериозен упрек. "Ангажирайки усилията на съдилищата, включително на касационната инстанция, новият председател на ВКС би могъл да избегне затрудненията и да допринесе за едно достойно място на страната в европейския живот", подчерта Захарова.

Лозан Панов вярва, че ще има избор за нов шеф на ВКС

„Категорично подкрепям кандидатурата на госпожа Галина Захарова за председател на Върховния касационен съд“. Това обяви дос...

"В определен момент от развитието на обществения живот съдебната власт минава през различни етапи на израстване. Когато се говори за съществените проблеми на правосъдната система като цяло, магистратите не бива да пропускат, че преди окончателното осъществяване на масираната реформа в правосъдието, трябва да има базата с достатъчен и качествен човешки ресурс", уточни тя.

Дейността на ВКС не се осъществява само до разглеждането на правните спорове, а натовареността на съда включва един много по-широк обем от дейности и задълженията, в които Захарова иска да участва задълбочено, активно и компетентно. В концепцията си тя подчерта, че не развива тезата си за необосновано широко разширяване на обема на човешкия състав в съда, а оптимална натовареност, която да отговаря на една средна норма, в която съдиите да решават разпределените им дела.

Захарова назова няколко цели, които биха могли да бъдат постигнати сравнително лесно и без цената на сътресения в организацията на съда. Една от целите е създаването на структура с аналитична дейност, която да подпомага както съдиите в тяхната тълкувателна дейност, но и разрешаването на определени дела, изискващи познания в една или друга област.

Захарова не се притеснява да поиска завишаване на бюджетните разходи за увеличаване състава на съда или други обстоятелства.

Следващата цел е независимостта на съда. Противоречивата практика е сериозен проблем, бич на принципите и на базата на независимостта на съдебната власт. Така се създава впечатлението че законът се прилага за едни по един начин и за други по съвсем друг начин. Трябва да изпълняваме компетентно уеднаквяването на закона, каза Захарова.

ВСС ще изслуша и избере единствения кандидат за нов председател на ВКС

Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) ще изслуша и избере единствения кандидат за председател на ВКС днес от 10 ч. в сградата на Нацио...

„Истинското лидерство на ВКС се проявява и ще се прояви чрез тези цели към които би трябвало да се стремим. Изборът на председател на ВКС е въпрос на принципни приоритетите – дали искаме да постигнем или не едни базови принципи. Личността на фигурата няма чак такова значение за развитието на правораздаването. Към съдиите и съдебните органи са неприложими принципите и механизмите, функциониращи в останалите органи и администрацията“, допълни тя.

За нея е уникална възможност това, че е кандидат за председател на ВКС. „Правя това с желанието да покажем на всички колеги от съдийската общност, че е възможно съдия да управлява, надявам се, успешно съответните съдилища. От тази гледна точка аз съм професионален кандидат и моята концепция е насочена предимно към чисто професионални теми, доколкото длъжността, за която кандидатствам е председател на ВКС“, аргументира се Захарова.

Убедено считам, че като върховна съдебна инстанция в Република България ВКС е призван да отстоява на най-високо ниво ценностите на правовата държава, подчерта тя.

Припомняме, че кандидатурата на съдия Галина Захарова беше издигната единодушно от Пленума на ВКС на 19 октомври 2021 г. "Правораздавателната дейност на съдия Захарова се отличава с отлична професионална подготовка, задълбоченост, принципност, безпристрастност, честност и силно проявено чувство за справедливост", посочват в мотивите си съдиите, като добавят, че Захарова има богат административен опит и безспорен авторитет сред колегите. 

Откакто беше обявена кандидатурата й, съдия Галина Захарова получи подкрепа от двамата служебни министри на правосъдието - проф. Янаки Стоилов и Иван Демерджиев. Настоящият редовен министър Надежда Йорданова каза пред ВСС в началото, че кандидатурата на Галина Захарова е с ясни аргументи, а самата тя има високи нравствени качества.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Промени в движението между Ружинци и Дунавци

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Автокино под звездите от 27 до 29 април в София

Над 1.3 млн. българи са живели под прага на бедност през 2023 г.

„Български пощи“ отново приемат пратки за Израел

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com