„Галъп”: 72% от българите са вече спокойни за коронавируса, но не и за парите си

2767
„Галъп”: 72% от българите са вече спокойни за коронавируса, но не и за парите си
Снимка: Министерски съвет

Действията на правителството срещу коронавируса продължават да срещат одобрение. В същото време основна част от обществото осъзнава, че отговорността за здравето е най-вече лична. Страховете от зараза с коронавирус постепенно утихват, но за сметка на притесненията за личните финанси и икономиката на страната. Физическите контакти и посещаването на обществени и социални събития все още предизвикват притеснение. Но българите очакват нормализация в ежедневието си до края на годината.

Изводите са от редовната изследователска програма на „Галъп интернешънъл“ във връзка с коронавируса. Данните от подобни бързи телефонни сондажи служат най-вече за формулиране на хипотези в динамично променяща се среда. Текущата вълна е осма поред и е проведена в периода между 4 и 7 юни 2020 г. сред 850 пълнолетни българи.

51% се боят или даже много се боят, че те или член на тяхното семейство може да заболее от коронавируса. 48% по-скоро не се боят или съвсем не се боят. Малцина са тези, които се колебаят в отговора. Между март и април страховете видимо нараснаха, но от април насам явно са спаднали и превъзходството на тревогата над спокойствието е останало минимално.

Общо 58% днес по-скоро се съгласяват или съвсем се съгласяват, че заплахата от коронавируса е преувеличена. 39% са на обратното мнение. Останалите се колебаят. Непосредствено преди обявяването на извънредните мерки у нас още повече хора намираха заплахата за преувеличена – 72% в средата на март. По-късно, явно дойде и по-трезв поглед, който е налице и сега.

Доц. Кунчев: Има странни неща в разпространението на коронавируса

Съвсем скоро научна статия излезе с информация, че има нещо много странно в разпространението на коронавируса. В малки колективи &ndas...

72% смятат, че заплахата от коронавирус у нас вече под контрол, 24% обаче са на обратното мнение. Данните обаче предхождат новините за огнища на заразата в някои градове.

Общо 77% са по-скоро съгласни или напълно съгласни, че правителството се справя добре с коронавируса. България остава показателна за световната тенденция властите да получават допълнителна ситуативна подкрепа във връзка с коронавируса.

В същото време сериозно мнозинство от 83% осъзнава, че всеки един сам носи отговорността за здравето си, а не правителството.

51% от запитаните свидетелстват, че доходите им са намалели заради коронавируса.

61% очакват нормализация на живота у нас до края на годината, а 35% са противоположни очаквания. В тези данни обаче вероятно личи повече надежда, отколкото прогноза.

Компенсация за борещите се с коронавируса на първа линия - туристически ваучери

Народното събрание реши да бъдат отпуснати туристически ваучери на хората на първа линия в борбата с COVID-19. Тези ваучери ще важат з...

Българите очевидно вече търпят сериозни загуби заради кризата и се уповават на скорошна нормализация.

64% казват, че ограничават посещения на кино, театър, концерти. 55% казват, че ограничават ходенето по заведения; също толкова – по молове и по спортни събития; пътувания в страната и събирания ограничават по 54%; 41% казват, че по възможност се стремят да ограничават и излизането от къщи.

Разбира се, повечето от тези отговори съдържат и доза декларативност, но в същото време показват, че има обществена съзнателност. Последното става особено важно сега, когато има опасения заради появяващи се огнища на инфекция.

 

Всичко за коронавируса следете ТУК.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Времето утре - 26 април 2024 г.

ВАС върна за ново разглеждане отказът за бежански статут на арабски дисидент

България е с вторите най-ниски цени на битовия ток в ЕС

От Метеобалканс предупреждават: Идват бури с гръмотевици и градушки

По-високи заплати след отпуск за бременност, по-високи и след отпуск за "увреждане" - има ли как? ВАС реши

Габриела Наплатанова временно ще ръководи СЕМ до 27 октомври

Техномаркет премества магазина си във Велинград в новия Ритейл парк

Голямото преброяване на малките врабчета ще се проведе за 8-ми път тази събота - 27 април

Край на мандата на Соня Момчилова: СЕМ избира нов председател

Добра, но няма да даде резултат: Експерти за намаляване на скорост по магистралите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com