Георги Георгиев, председател на СОС: Ще въведем строг контрол и ясни правила за преместваемите обекти в София

9496
Георги Георгиев, председател на СОС: Ще въведем строг контрол и ясни правила за преместваемите обекти в София
Снимка: Столичен общински съвет

Подобряване на политическия диалог, повече съвместна работа и повече общи каузи, които да ни свързват и обединяват. Така председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев определи първите 100 дни, след като застана начело на градския парламент, в интервю за БНР. 

Една от промените, която той инициира и която предстои СОС да одобри, е ограничаване безразборното използване на пиротехнически средства на територията на Столичната община. „Първо е много важно да кажем, че зарята на Нова година и използването на пиротехнически средства на Нова година не се забранява, това е важно като уточнение. Апелът е да се ограничават, защото виждаме стават все повече инцидентите, свързани с това. Аз преди година подех тази инициатива за ограничаване на пиротехническите средства, тогава имахме по-ограничена подкрепа. През изминалите няколко месеца организирах срещи с представители на различни организации, които работят с деца, особено с деца със специални образователни потребности - над 5 хиляди са тези деца в София. Оказва се, че за тях шумът от прахосмукачката е огромен стрес, да не говорим за канонадата от гърмежи, която съвсем произволно всеки от вас ще се сети да инициира. Въвеждаме правила, за да живеем по-добре.“, коментира още Георгиев.

Друга съществена за столицата реформа е тази в Наредбата за преместваемите обекти. Председателят на СОС посочи, че по този начин се предвижда затягане на контрола, ясни правила, стандарти, които да се спазват, за да се подреди градската среда и гарантира безопасността на гражданите. „ Висящи кабели, каквито има в момента не бива да съществуват в столичния град. След приемане на наредбата ще има срок, в който да се приведат в съответствие. Предвиждаме по-бърз ред за премахване на преместваемите обекти“, заяви Георги Георгиев.

За казуса с пазара в "Лозенец" Георгиев отговори, че е бил сезиран с подписка от над 1000 граждани, които искат запазване на пазара. „Аз се учудих, че има проблем с пазара, но извърших проверка и действително кметът на район "Лозенец" предлага създаване на зона на събитие върху по-голямата част от момента съществуващия пазар. Това е начинание, което аз категорично не подкрепям, така че ние ще защитим пазара. Предстои да внесем в понеделник с колеги от различни политически групи, които съм убедил да ни подкрепят за следното - пазарът да бъде предоставен за управление на общинско дружество, някои от общинските пазари, да се инвестират средства в това той да се обнови, да бъде чисто, приветливо място".

По отношение на енергийната която пряко се отразява на „Топлофикация-София“, Георгиев посочи държавата трябва да намери компенсаторен механизъм, подобно на този за бизнеса, и за общинските и частни топлофикации, за да не се наложи накрая хората да платят сметката.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Кога започва ремонтът на Дунав мост при Русе?

Професия „Мениджър клиенти “ - следващо ниво на фитнес клуб от ново поколение

АЕЖ настоява МВР да публикува всички видеозаписи от случая с журналиста Димитър Стоянов

Как веганите си набавят витамин В12? (ВИДЕО)

Времето утре - 24 април 2024 г.

Стачка бави пощенските пратки в Белгия

ЦИК обяви колко партии и коалиции са се регистрирали за изборите

Спецов с коментар след случая със заплашения служител на НАП

Почина режисьорката Мариана Евстатиева-Биолчева

Звуците от Антарктида оживяват в интерактивна фотоизложба на Моста на влюбените на НДК

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com