Гешев не е съгласен индустриалният коноп да се легализира

6023
Гешев не е съгласен индустриалният коноп да се легализира
Снимка: iStock

Главният прокурор изразява несъгласие с предложени промени в Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите, които предвиждат легализация на индустриалния коноп. Това съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Вносители на промените са депутати от ГЕРБ, "Продължаваме промяната и "Демократична България", като идеята им вече беше подкрепена на първо четене в комисията по земеделие в парламента.

В момента отглеждането на индустриален коноп в България е легално, но не и преработката му. Проектът предвижда позволяване на преработката на такъв коноп, в който съдържанието на активното наркотично вещество тетрахидроканабинол е под 0.3%.

Според депутатите от трите партии индустриалния коноп би спомогнал за развитието на устойчиви земеделски практики, които развиват не само селското стопанство, но и производството на модерни и търсени продукти.

В съобщението от прокуратурата се казва, че държавното обвинение не го подкрепя, поради липса на "необходимия минимум от правни съображения и убедителни аргументи за причините, които да налагат приемането му". 

Визирайки индустриалния коноп, от прокуратурата бяха по-детайлни относно предишното такова предложение:

"Вносителите са констатирали липсващото ясно разграничаване между индустриалния коноп (Cannabis Sativa L.) и марихуаната (Cannabis Indica), които са от едно семейство, но от различен вид. Те обаче не са разработили ясна дефиниция за разграничаването им. В същото време е предложено да има изключение и да се разреши цялостна преработка на растенията от вида Cannabis Sativa L. без ограничения в целта, за която могат да се използват добитите суровини", писаха през май, м.г. подчинените на Гешев. Още: Гешев не е съгласен с предложението на управляващите за легализиране на конопа

Те настояват, че според закона няма възможност... "Министерството на здравеопазването или друг орган... да осъществява текущ или последващ контрол върху съдържанието и концентрацията на активно вещество".

Сега от прокуратурата допълват, че неяснотите не са отстранени. 

"... Остава неясно по какъв начин новата редакция на закона ще подобри организацията на обществените отношения и ефикасността в дейността на държавните органи с оглед защитата на застрашените от разпространението на наркотични вещества обществени групи като се има предвид, че действащата сега уредба е достатъчно ясна и детайлизирана."

В самите мотиви на законопроекта се подчертава, че от Cannabis Sativa L. със съдържание на THC - психоактивната съставка в конопа - под 0,2% не може да се произвеждат наркотици. И се отбелязва, че действащата сега уредба всъщност поставя огромни ограничения на производството на коноп, каквито няма в повечето европейски държави. А индустриалният коноп вече се ползва в десетки индустрии за производство на бои, мастило, хартия, биогорива, козметика, биопластмаса, фармацевтични продукти, храни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 14 май 2024 г. (вторник)

Най-важните новини за деня: 13 май 2024 г.

Къде ще почивате това лято: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Доброволци от Yettel засадиха близо 1300 дръвчета в Новата гора на София

Кой е онзи, когото наричаме „аз“ (ВИДЕО)

Времето утре - 14 май 2024 г.

Централни хали отварят врати на 23 май

Александър Везенков, Райчо Райчев или Георги Господинов: Кой ще стане Мъж на годината?

Бивш главен секретар атакува служебния министър на електронното управление за машинния вот

Прокуратурата и МВР координират работата си за изборите на 9 юни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com