Гешев поиска етимолог да каже дали "политически боклук" е обида

2737
Гешев поиска етимолог да каже дали "политически боклук" е обида
Снимка: БГНЕС

Главният прокурор Иван Гешев поиска две експертизи, които да установят дали думите му "измитане" на "политическия боклук" представляват обида. Именно това е залегнало във второто искане на четирима членове на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет за отстраняване на обвинител номер едно за уронване на престижа на съдебната власт.

"Намираме се в хибридна процедура, която никой не знае по какви правила се движи. В закона няма разписана процедура и това е проблемът. Проблемът е, че един председател на ВКС, ВАС и главен прокурор разполага с по-малко средства за защита от един магистрат на районно ниво. Ние прилагаме различни правила от различни процесуални закони. Не виждам голяма активност в посока НПК", заяви в началото на днешното заседание на ВСС Гешев.

Адвокат за отстраняването на Гешев: Наивно се надявам на нещо по-добро

Ще сме свидетели на частично разчистване и на замяна не един главен прокурор с друг. Може би ще е малко по-образован, по-обран. Това мн...

Той поиска експертизи по процедурата. „"Политически боклук – извинявам се за този израз“. Ние развиваме процедура за отстраняване на главния прокурор заради този израз. Два пъти съм повторил извинение. Дали това е метафора, кой може да се разпознае, дали визирам конкретни хора, или визирам продукта, който произвежда някой. Но трябва да е ясно – аз и адвокатът ми трябва да доказваме, че не съм уронил престижа на съдебната власт. А това трябва да го докаже по принцип другата страна – че сме уронили престижа. Ситуацията е дума срещу дума. В рамките на един процес, в който страна са и вносителите, трябва да се приеме едно от двете мнения, без каквато и да е обективна конкретика. По същата логика и аз мога да възприема, че вносителите са уронили престижа на съдебната власт, като са внесли изначално искане за отстраняването на главния прокурор. Един от тях каза, че го е внесъл, без да го е чел", аргументира се той.

"Трябва да има обективни данни – уронил ли съм престижа, обективно, с тези изрази? И каква е връзката с реални данни за уронване на престижа? Единственият вариант е социологическа експертиза. Няма друга обективна форма, при която това да се установи. Всичко друго е субективно усещане на членовете на ВСС", допълни главният прокурор.

Гешев имаше още едно искане. Специалист етимолог да каже дали „измитането“ на „политически боклук“ е обида, дали е метафора или нещо друго. „Вървим в една такава процедура, която освен че е неясна, се отклонява от основите на правото“, заяви той.

В крайна сметка доказателствените искания за социологическа експертиза за доверието в съдебната власт и за становище на етимолог или лингвист не бяха приети от ВСС.

Гешев заговори за "силите на мрака": Ако се наведем сега, няма повече да можем да се изправим

"Отвъд емоциите, мога да кажа още няколко думи на колегите си от ВСС. Да пазим независимостта на Съдебната система и да не позволяваме ...

До разглеждането по същество на искането за освобождаване на Гешев се стигна чрез две процедури, но миналата седмица първото предложение (заради „тежко нарушение“ на главния прокурор) изненадващо беше оттеглено от вносителите - шестима членове на Прокурорската колегия. Един от тях намекна за оказван натиск. Остана обаче второто предложение.

ОЩЕ: Гешев вярва, че ВСС няма да влезе в графика на Пеевски и Борисов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Месечна прогноза за времето за май 2024 г. (КАРТА)

Богатият асортимент на МЕТРО България достига до домакинствата в Пловдив в партньорство с Kolichka.bg

Имени дни през май 2024 г.

Плачевна тоалетна в посолството ни в Лондон: Няма пари за достойно лице на България в чужбина

Берачи и търговци на гъби протестират пред НС: Против отпадането на алтернативния данък (СНИМКИ)

Простреляното в главата дете от Враца е изведено от реанимацията на "Пирогов"

На всеки пети спасителен пост на плажа се изисква линейка и мед. лице: Възможно ли е, казват хора от бранша

Последен ден за подаване на данъчните декларации

Експерт: Пазаруването на козунаци онлайн крие рискове

Магазини BILLA ще посрещат клиенти и по време на Великденските празници

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com