Гяуров: Има почва за радикализация на част от населението в България

2026
Гяуров: Има почва за радикализация на част от населението в България
Снимка: БГНЕС

Бившият шеф на Националната разузнавателна служба Димо Гяуров смята, че има има опасност от радикализиране на част от българското население, като най-уязвимо за подобна опасност е турцизираното циганско население. Той посочи и друга конкретна опасност пред националната ни сигурност, а именно обратното преминаване на джихадисти през територията на България.

"Ние сме на пътя на завръщането на голяма част от участвалите в джихада на Близкия Изток. Това създава допълнителна опасност. Освен това имаме част от населението, което представлява подходяща почва за радикализация. Имам предвид турцизираното циганско население, което срещу малко пари би могло да поддаде", каза Гяуров пред БНТ.

Атентаторът от Крайстчърч - износен ли беше в България?

Новината, че заподозреният като масов убиец в Нова Зеландия Брентън Тарант е бил на патриотично-туристическа обиколка в България само п...

По отношение на задържания човек във Франция, който беше заподозрян, че подготвя терористична атака във Франция и България, Гяуров посочи, че това не е лицето, обявено за издирванe.

"Все пак да искат френските служби издадоха факта, че има издирван човек за подобни опасения. Не е изключен и вариантът, името на издирвания да е подадено от нашите служби. Този въпрос трябва да бъде зададен на нашия министър на вътрешните работи и на ДАНС. Отделен въпрос е, че може би не е добре тази информация да бъде споделяна публично."

Той говори и за "българската връзка" на Брентън Тарант, който беше арестуван заради двойния атентат срещу джамии в Крайстчърч, Нова Зеландия: "За нас е важно да се убедим със сигурност, че не е контактувал с никого в България и няма фактори, които са го радикализирали допълнително у нас и биха могли да имат подобно влияние върху другиго".

Относно версиите, че Тарант не е писал сам манифеста си, Гяуров смята, че нищо не е изключено на този етап. Дори и манифеста да не е писан от друг, може вниманието му да е заострено в тази посока. Част от изброените факти са странни. Дори надписът върху пълнителя - Булаир, който е свързан с проява на българския героизъм през Балканската война е един факт, който не е добре известен сред българската публика, обобщи експертът.

Стрелецът от Нова Зеландия е бил в България миналата година

Стрелецът от Нова Зеландия Брентън Тарант е бил в България през ноември миналата година. Това съобщи главният прокурор Сотир Цацар...

Според Димо Гяуров това нападение по-скоро е действие на маргинал, отколкото терористичен акт, тъй като задържаният заподозрян е стар познайник на полицията. Той неведнъж е нарушавал закона и поради лични проблеми вероятно е решил да нарани други хора. Въпреки това, както обикновено, когато има много жертви, нормално е полицията да предполага, че е терористичен акт.

"Тук възниква другият въпрос - защо след като толкова много пъти е бил задържан с обвинения за различни престъпления, той продължава да бъде на свобода... Не бих искал да го отдавам на крайно либералните настроения в Европа. По-скоро вероятно невъзможността на правоохранителната, правораздавателната система да бъде достатъчно бърза и достатъчно адекватна", посочи той.

Относно заплахата за Европа след атентата в Нова Зеландия и случилото се в Холандия, Димо Гяуров не изключва това да даде посока на действие на евентуални терористи на територията на Стария континент. "Червената лампа" в Европа трябваше да светне много по-рано. "Ние си говорим едно и също от няколко години след всеки пореден атентат, обикновено говорим постфактум, разсъждаваме по темата, но какво от това", попита той.

Затова, убеден е Гяуров, трябвало е да се очакват радикални групи, паравоенни структури да се появят, защото не може до безкрай Европа да не взема трайни решения - по отношение на миграцията, на маргинализацията на големи общности от населението на Европа. "Продължава да няма единно мнение и трайни решения по тези въпроси", посочи още Гяуров.

Цветанов счита, че заради атаката в Нова Зеландия трябва да се провери връзката с региона ни

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов коментира в предаването "Лице в лице" по bTV терористичната атака в Нова...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

"Луковитският тенекеджия": Агресивен щъркел пак атакува коли

Георги Милков: Нетаняху има свои причини да нападне Иран

Тихомир Безлов: От изборите в Австрия зависи дали ще влезем изцяло в Шенген

Прогноза за времето - 19 април 2024 г. (петък)

Най-важните новини за деня: 18 април 2024 г.

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Kaufland България поема председателството на Сдружението за модерна търговия (СМТ)

НСИ: Ядем повече месо и по-малко хляб и кисело мляко

Времето утре - 19 април 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com