Гледат делото за сградата убиец на ул. "Алабин"

1485
Гледат делото за сградата убиец на ул. "Алабин"
Снимка: Thinkstock

Софийски градски съд ще заседава по делото срещу Георги Кирчев, Петър Петров, Николай Симеонов, Манчо Иванов за инцидента с падналата сграда на ул. „Алабин“ при който загинаха две момичета, предаде БГНЕС.

Ход на делото бе даден преди два месеца или 10 години след трагичния инцидент. През октомври на съдебното заседание не присъства строителят. Тогава само един от обвиняемите пожела да бъде изслушан – архитектът. Той обясни, че неговата фирма е имала договор с фирмата „Хрисома”, която е собственост на друг от обвиняемите – Георги Кирчев, който е и собственик на срутилата се сграда на „Алабин”. „Знаем, че има възложено проектиране, но не от мен и за тази цел сградата трябваше да бъде почистена”, обясни Николай Симеонов. Той бе категоричен пред съда, че в деня на падането на сградата не е извършван никакъв демонтаж. От друга страна призна, че сваляне на мазилки по стените е било част от договора със строителната фирма ЕТ "Медия Манчо" на другия от обвиняемите, а именно строителят Манчо Антонов Иванов. Архитект Симеонов подчерта, че не е възлагал да бъдат премахвани тухлени стени в сградата. „Никъде никой не е възлагал събаряне на носещи стени”, повтори няколко пъти архитектът.

На заседанието през ноември съдът изслуша показанията на свидетелите Иван Иванов, Георги Грозданов, Радослав Георгиев, Александър Иванов, Пламен Величков и Спасинка Пройчева.

Иван Иванов е инженер геодезист, който разказа, че в къщата е трябвало да бъде направен оглед, за да се направи архитектурно заснемане (то съдържа обяснителна записка, разпределения (планове) на всички етажи, разрези с височините и нивата, фасади или фрагменти от фасадата, опис на материалите в помещенията и снимков материал). Това така и не е станало, защото буквално часове, след като е излязъл от сградата Иванов, тя е рухнала. Свидетелят разказа, че не е видял напукани стени, но е видял събрана в строителна количка паднала мазилка.

Георги Грозданов, който е автокранист, разказа, че два дни е работил по сградата, след падането й и не е виждал да се режат метални или дървени траверси, които са били носещи.

Пожарникарят Радослав Георгиев разказа, че освен пожарникари в началото не е имало други, които да почистват улицата. Той разказа, че е имало траверси, които при срутването на сградата са били начупени или нагънати. В показанията си от преди години той твърди, че е имало стърчащи дълги релси, които са били рязани.

През времето, когато бяха изслушани свидетелите се правеше сравнение от прокурорите на свидетелските им показания от преди 10 години и там, където имаше разминавания, се правеха уточнения.

5-етажната сграда в центъра на София се срути на 19 септември 2006 г. За смъртта на двете момичета - 26-годишната Деница Ченишева и 24-годишната Петрина Христова, които загинаха под развалините, са обвинени четирима души - собственикът на сградата Георги Кирчев - управител на фирма "Хрисома", собственик на сградата, инженер Петър Петров, натоварен да контролира ремонта на сградата, Николай Симеонов - управител на А3-Архитектура и изпълнение и строителят Манчо Антонов, собственик на фирмата за ремонти ЕТ "Медия Манчо". Повече от 6 години след инцидента – през ноември 2012 г., Софийски градски съд (СГС) повдигна обвинения за причиняване на смърт поради немарливо изпълнение на занятие. През май месец миналата година частично бе прекратено наказателното производство по случая и делото бе върнато на СГП за продължаване на процесуалните действия.

Градският съд не даде ход на делото за сградата-убиец на улица "Алабин"

Софийски градски съд не даде ход на делото за срутената сграда на ул. „Алабин”, която погреба две млади жени. Причината за...

В годините назад проверка в Търговския регистър показа и, че "Хрисома" ООД на близките до Иван Костов Георги и Мая Кирчеви е един от големите длъжници на КТБ. Дружеството е теглило 2 кредита от банката на обща стойност 1,67 млн. евро.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Времето утре - 26 април 2024 г.

ВАС върна за ново разглеждане отказът за бежански статут на арабски дисидент

България е с вторите най-ниски цени на битовия ток в ЕС

От Метеобалканс предупреждават: Идват бури с гръмотевици и градушки

По-високи заплати след отпуск за бременност, по-високи и след отпуск за "увреждане" - има ли как? ВАС реши

Габриела Наплатанова временно ще ръководи СЕМ до 27 октомври

Техномаркет премества магазина си във Велинград в новия Ритейл парк

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com