ГМО в пчелния мед - реална заплаха дори на европейско ниво

28378
ГМО в пчелния мед - реална заплаха дори на европейско ниво

В Европейския съюз и у нас върви тиха кампания да се продава мед с ГМО. Това твърди пред БГНЕС пчеларят Илия Цонев, член на Националната научна асоциация по пчеларство.

През септември 2011 г. Европейският съд спря разрешението за продажба на мед на един германски пчелар, в чийто мед е намерен ГМО прашец, засят от близка култура с ГМО растения. А този прашец не е разрешен като храна - той е от ГМО царевицата, която искаха да разрешат и в България да се засява, но не стана. Затова ЕК постави въпроса да не се етикетира, когато в състава на храната има над 0.9% ГМО и така негласно се опитват да заобиколят забраната, поясни Цонев.

Когато една храна е от един компонент, в нея се търси дали има 0.9% ГМО. В меда прашецът, който носи ГМО, е в много малко количество и дори ако целият прашец е само от ГМО и ако се приеме, че той е компонент на меда, тези 0.9% никога няма да покажат наличие на ГМО, защото съотнесен към цялото количество мед представлява нищожна стойност - медът не е само прашец. Но Европейският съд е решил, че пчелният прашец е съставка на меда и тези 0.9% ГМО се отнасят за всяка съставка, а не за храната като цяло, което налага задължителното му изписване на етикета, категоричен е българският пчелар.

По поведението на членове на ЕК може да се предполага, че те лобират ГМО да се разпространи в ЕС и един от ходовете е именно в това - да няма универсална забрана за засяване на ГМО за всички страни, а всяка държава да решава за себе си, смята Илия Цонев. За съжаление, промяната на сегашната Директива за меда се решава на европейско ниво, но ние се обръщаме към нашия министър на земеделието Мирослав Найденов по време на обсъждането да защити интересите на българските пчелари и на многобройните потребители на меда у нас, поясни той.

Ние сме формирали национална позиция, подписана от 4 национални браншови организации на пчеларите и на 6-регионални - настояваме проектът, внесен от унгарските пчелари, да бъде подкрепен и от нашата делегация, която ще участва в обсъждането сега във вторник (12 февруари). А тя е следната: прашецът да се третира като съставка и самостоятелно да се оценява дали има тези 0.9% ГМО. Времето ни бе твърде кратко - лошата новина дойде преди дни и не успяхме да поискаме среща с министъра по този проблем. Затова спешно разгледахме писмата на други чужди пчеларски организации и настояваме нашият министър да ги проучи и да предотврати с гласуването си гражданите да консумират мед за в бъдеще, на етикета на който по никакъв начин не е указано, че има съдържание на ГМО, смята Илия Цонев.

Ако се допусне пробив в тази сфера пчеларят предполага, че ще има масови протести в много европейски страни, защото освен по здравословни причини такава промяна би била нарушение и на решение на Европейския съд. Ние заставаме зад него и искаме ЕК да не го заобикаля, а да го спази. Пчеларите призовават министър Найденов да попречи на ЕК, на лобистите в Брюксел, да изменят самостоятелно анексите към Директивата за меда и да дискутират, да се съгласуват промените със заинтересованите организации.

ЕС публикува всички данни за ГМО царевицата, която предизвиквала рак

Европейската агенция за безопасност на храните публикува на своя сайт цялата налична научна информация за генномодифицираната царевица,...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com