Гняв в социалните мрежи: Служебното правителство ще похарчи 390 000 лв. за ремонт на Паметника на Съветската армия

5717
Гняв в социалните мрежи: Служебното правителство ще похарчи 390 000 лв. за ремонт на Паметника на Съветската армия
Снимка: БГНЕС

Областната администрация но София е задвижила процедура за получаване на 390 хил. лв. от държавния бюджет за ремонтиране на паметника на съветската армия в центъра на София, по-известен като МОЧА или паметника на окупатора. За това информира от страницата си във фейсбук кметът на район „Средец“ Трайчо Трайков. Ето какво написа:

Бих искал да помоля гражданите и гостите на София, които посещават Княжеската градина да избягват големия монумент, построен през 1954 г от обявения за престъпен комунистически режим, в прослава на окупационната армия на СССР ("Паметник на Съветската армия").

Същият се намира в недобро конструктивно състояние и в момента Областната администрация е задвижила процедура за получаване на 390 хил лв от държавния бюджет, за да го ремонтира. Помолили са и общинския строителен контрол към СО да ограничи достъпа и да забрани провеждането на мероприятия от всякакъв вид.

Добавям, че кореспонденция по състоянието на монумента върви от години и Областната администрация е отговорна ако стане някоя злополука. Сегашният областен управител Митко Михайлов, с когото сме работили добре по различни въпроси наследява темата и е длъжен да предприеме някакво действие.

Писал съм и по-рано как предишният областен управител беше изразил подкрепа за предложението на руското посолство да финансира ремонта срещу получаване на собствеността върху монумента, но то е било отхвърлено поради несъгласие на МВнР.

В друг коментар Трайков добавя още нещо: 

Във връзка с предишния ми пост - не смятам, че е оправдано да се удължава животът на толкова противоречив обект, още повече с обществени средства. Най-удачно е да бъде демонтиран и съхраняван на безопасно място извън Княжеската градина, където не представлява опасност за хората.

Под поста на кмета следват коменатри на други потребители. Публикуваме някои от тях, без редакторска намеса. 

Tony Pamukchiev

И аз съм за бутането, но с този пост кметът ни дава инфо, че президентът е решил да ремонтира МОЧА и го прави чрез областна администрация. Отделно от това същият президент е решил да ограничи достъпа на евентуални протестиращи до това място и за целта ще се опита да използва общинския строителен контрол.

Владимир Данков

Срам! 390х.лв.за окупация!

Младен Георгиев

Хайде още един хулител на историята! СРАМ МЕ Е ОТ ВАС! Все едно дали е комунистически или не, това е история, а не актуална политическа борба (без значение дали ви харесва или не). Явно започнахте с предизборната кампания... Жалко! Някога имах по-добро мнение за Вас...

Пенчо Пенчев

Четете внимателно какво е написано преди да коментирате: “Областната администрация е задвижила процедура” Дали сега не е моментът МОЧА да колабира под собственото си тегло 😉 То се видя, че фънди комунделата няма да направи нищо…

Peter Aleksandrov Stoinov

Против съм да се харчат публични пари за този монумент на ЛЪЖАТА. Да си намерят пари от съветските си спонсори, в случай, че не могат да се демонтира и изпрати в музея на тоталитаризма. Толкова!

Емилия Стига Ваклева

Мартин Димитров за ремонта на Паметника на съветската армия: Пълно безобразие

"Пълно безобразие - областният управител на София ще ремонтира паметника на Съветската армия за 300 000 лева! Не трябва ремонт, а према...

Областната администрация е назначена от Радев на 26.май, така че се обърнете към Радев и останалите кремълски слуги в правителството му и ги питайте, дали случайно съветското посолство е издало тази заповед

Dora Anastassova

Голямо желание за разруха и никаква мисъл за развитие в посока продаване на бурна, интересна история, носеща монументни отпечатъци на времето, уникална, такава каквато е за света и за гостите на града, диващина!!!

Димитър Христов

Това нито е паметник, нито е социалистическо изкуство. Това е издигнато от българи в признание, символ на подчинението им. Ето затова трябва да се махне.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Автокино под звездите от 27 до 29 април в София

Над 1.3 млн. българи са живели под прага на бедност през 2023 г.

„Български пощи“ отново приемат пратки за Израел

На места има добри условия за туризъм в планините

Какви са щетите от градушката в Садово и Първомай

Българчетата първи в Европа по пушене и пиене, е-цигарите са все по-популярни

BILLA и децата на България: Много истории, едно списание

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com