Гражданска инициатива иска промяна в нормативната база за ученическите лагери

1543
Гражданска инициатива иска промяна в нормативната база за ученическите лагери
Снимка: Thinkstock

Да се възобнови дейността на държавните ученически лагери и да се направи нов подзаконов нормативен документ за ученическия отдих и туризъм. Това поискаха на пресконференция от Национална гражданска инициатива „Да върнем ученическите лагери".

Те настояха още за гарантиране на гражданско участие в управлението на почивните бази, стопанисвани от „Ученически отдих и спорт” ЕАД.

Председателят на инициативния комитет Анастас Величков заяви, че притеснителното в случая е, че базите се рушат, въпреки че държавата всяка година отделя средства, които дава на дружеството „Ученически отдих и спорт“, което трябва да ги поддържа.

„Проблемът от наша гледна точка е разделен на две. Единият е правен, а другият е етичен. Правният проблем се състои в това, че има регламент, по който тези детски лагери трябва да съществуват и да се използват. Той обаче не работи както трябва“, каза Величков. Той обясни, че друг проблем е, че много малко родители знаят за възможността децата им да почиват на изгодна цена от 16 лв. на ден.

От своя страна Маргарита Спасова, член на инициативния комитет разкри стряскащи данни за броя на базите, състоянието и дейността на държавното дружество. „От 165 имота през 2005 г.- един имот е отписан, а други два имота са върнати на общините. Повечето обаче тънат в разруха и едва 30 от тях са официално работещи. Базите се намират в планините и по морето, което е апетитно за бизнеса. Дружеството, което трябва да ги стопанисва е пред фалит“, обясни още Спасова.

Според Ивайло Шопски, който е създател на първото пътуващо читалище „Бащино огнище“ и секретар на комитета от тези 30 бази, които се водят по документи едва 20 могат да приемат деца, предаде БГНЕС.

Шопски не изключи варианта, че нарочно лагерите се оставят да се рушат, за да може да бъдат продадени на безценица и да попаднат в частни ръце. „Ние искаме всяко дете да има достъп до планина и море и да бъде възпитавано в българските ценности, да спортува и да се развива. Най-големият проблем е, че не може да се намери информация как работи дружеството, по какви закони. Пълна мъгла, която за някого е удобна“, коментира Шопски.

Той уточни още, че държавата отделя по близо 4 млн. лева годишно, за да функционира дружеството и да се поддържат базите.

Тези средства обаче не се използват целесъобразно, смята Шопски. Той предлага, ако дружеството не може да ги стопанисва, образователното министерство да ги прехвърли на общините, които имат желание да ги управляват.

Борбата на инициативния комитет да бъде чут от Министерството на образованието продължава с подписка, която в момента тече от Варна до Рибново.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Събарят незаконните сгради на Гайтански край яз. "Искър"

ЕРМ Запад обезопаси 508 електрически стълба и монтира 103 платформи за щъркели на територията на област Кюстендил

След случая "Върбакова": Какво можете да направите, за да се предпазите от кражба на имот?

АКФ: Съдия от кръга на Нотариуса е гледала дело на съпругата му (СНИМКИ)

Земетресение в Девин

Връщат светофарите с таймер

Колко ще ни излезе предстоящият предсрочен вот?

Имитация на контрол: Едва 476 са глобени за пушене на закрито

Кой има имен ден днес, 29 март, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com