Хем хвърляме храна за бежанци, хем правим поръчка за нова

2112
Хем хвърляме храна за бежанци, хем правим поръчка за нова
Снимка: БГНЕС

След като в края на миналата седмица стана ясно, че Агенцията за бежанците изхвърля тонове храна, която уж трябва да отиде точно за бежанци, вече е ясно и, че МВР е обявило поръчка за храна за над 4,1 млн. лв. за изхранването на мигрантите, които са настанени в центровете за задържане в София, Елхово и Любимец. Позициите по нея включват доставката на закуска, обяд и вечеря за общо 940 души в трите центъра, пише в. "Сега".

Изхвърлянето на храна се наложило, защото тя била ненужна и на всичкото отгоре купена на завишени цени, показа Нова телевизия. Ръководството на ДАБ беше сменено, след като станаха известни фактите около поръчката. Оказа се, че държавата е купувала на завишени цени продуктите. Това става малко преди Коледа при почти празни бежански центрове и при прогноза за намаляване на потока от хора малко преди Коледа. Първоначално от ДАБ определят ситуацията като критична и сключват директно договори с избрани от тях фирми за над 320 000 лв. По-късно е парафиран още един договор за над 800 000 лв., вместо да се обяви обществена поръчка. Проста сметка само за няколко артикула показва, че за храната на бежанците данъкоплатецът е платил със 130 000 лв. повече в сравнение с пазарните цени на едро.

Агенцията за бежанците изхвърля тонове развалена храна

Нов скандал в Агенцията за бежанците. Ведомството изхвърля на боклука тонове развалена храна. За продуктите беше направена спешна общес...

Голяма част от спешно поръчаната храна ще отиде на боклука. Сред тях са например 5 пет тона телешки колбас с изтекъл срок на годност. Направен е опит за намаляване на загубите и храната да се предостави за изхранване на животни, но становището на експертите е било, че тя не става и за тях. "Колбасът е бил поръчан декември месец върху разчет за 3000 души, настанени в бежански общежития. Към настоящия момент в тях има около 800 души. Така че няма как да се изконсумира такова голямо количество", заяви директорът на агенцията Петя Първанова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com