X
 
 

Хиляди българи с диабет сами си купуват сензори за измерване на кръвна захар

3571 0
photo of Хиляди българи с диабет сами си купуват сензори за измерване на кръвна захар
Снимка: Thinkstock
Хиляди българи с диабет сами си купуват сензори за кръвна захар. Устройството е изключително важно за следенето на показатели и контролирането на болестта. Здравната каса плаща частично един вид сензори. Те обаче работят с помпа, която НЗОК не покрива, разказва един от водещите ендокринолози в страната пред Нова телевизия.

Според доцент Радка Савова проблемът е голям за болните над 18 години, защото държавната помощ за пълнолетните е силно ограничена. Освен това някои производители на сензори не предлагат продуктите си на българския пазар. „Сензорът е много важен за мен и за всички диабетици, защото дава сведения за кръвната захар. Задължително имат и аларми, които уведомяват когато кръвната захар е висока или ниска. Сигнализират ни, за да се вземат мерки”, каза Катина Стаматова.

Пациенти алармират за инсулин със съмнително качество

Пациенти изразиха съмнение в качеството на инсулин в аптечната мрежа. За първи път Мариана Ананиева забелязва проблем с бързодействащия...

„Касата не е майка-кърмилница. Всеки производител, който има интерес да намери пазар, трябва да регистрира изделието си и да дойде първо тук. Това, че доставчици се интересуват от руските и китайските пазари и не смогват с производствените си мощности, не е проблем на българската каса”, коментира ендокринологът д-р Радка Савова.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители