И Бургас се надигна

5307
И Бургас се надигна

Днес се състоя най-многолюдният протест в Бургас, като хиляди жители на града излязоха в центъра, за да изкажат недоволството си срещу лошите условия на живот и работа, предаде „Фокус”. Организаторите приканваха за мирен протест.

Началото на протеста бе дадено пред сградата на електроразпределителното дружество, след което групата потегли по главната улица към паметника Альоша. Там множеството бе значително повече. Хората носеха развети трибагреници и най-различни плакати с които приканват безчинствата в страната да спрат.

Благоевград иска разследване на досегашните правителства

Протестиращите в Благоевград срещу високите сметки за ток дадоха срок от една седмица за изпълнение на техните искания, предаде ‘...

„Всеки ден ставаме все повече и повече, всеки ден показваме, че можем да променим държавата, като участваме в управлението, да бъдем чути”, казаха организаторите.

Председателят на инициативния комитет Михаил Неделчев каза по повод проведените срещи в Сливен и София, че политиците ги е страх от протестите и се опитват да ни разединят.

„Вчера на срещата в Сливен никой нямаше претенции че е представител на града си, защото никой не ни е упълномощил за това. Единствената цел на тези инициативни комитети е да организират протестите по градове и като цяло в страната, защото само ако сме единни, имаме възможност да променим нещо. 23 години доказаха, че съществуващата система не работи. Трябва да бъдат намалени както депутатите, така и общинските съветници по общини. Въпросът сега не е накъде, а как, защото, както виждате се опитват да ни излъжат, че когато правителството подаде оставка, ние сме победили и сега кой ще изпълни исканият ни? Народното събрание, което президентът иска да разпусне в сряда?”, каза той.

Той прочете писмо с искания до президента, относно безотговорното поведение на политическите партии и нежеланието им да работят за интересите на българския народ, относно финансовото ощетяване и ограбване на гражданите чрез сметките.

София е блокирана

Десетките хиляди протестиращите в София вече са на Орлов мост и движението в центъра е напълно блокирано, предаде БГНЕС. Групи от хора...

„Като български граждани настояваме за незабавни мерки, облекчаващи финансовото бреме наложено от монополите. Това беше, и ще е основата на тези протести. Настояваме за пълна прозрачност от страна на президента по темите, които се дискутират. Настояваме да бъдат спазени нашите конституционни права като чл 4 – Република България гарантира живота, достойнствата и правата на личността. Конкретните искания на този етап са да не се разпуска НС, създаване на обществен съвет от експерти, задължителна гражданска квота в него, който да изработи програма за изпълнение на тези искания, създаване на програмен кабинет, сключване на договор между програмния кабинет и обществения кабинет, промяна на изборния закон преминаване към мажоритарна изборна система, право на гражданите да отзовават народни представители, носене на съдебна и наказателна отговорност от депутати и министри, 50% граждански квоти във всички държавни и регулаторни органи, за да можем да реагираме бързо и адекватно, когато гражданите забележим нещо нередно, незабавно прекратяване на всички съдебни дела срещу клиенти на ЕРП-та, топлофикация и ВиК, до установяване легитимността на сметките, намаляване квотите на скъпа ел.енергия, 100 % от евтиния ток, произведен от АЕЦ "Козлудуй", да се ползва за задоволяване и нуждите на вътрешния пазар, преминаване на ЕРП–та в ръцете на държавата в съответствие с европейските норми и директиви, разсекретяване на всички договори на производители на ел енергия, разтрогване на договорите ощетяващи държавата и българските граждани, търсене на съдебна и отговорност от лицата подписали тези договори, сключване на индивидуални договори с топлофикационните дружества, всеки да прекрати своя договор с едномесечно предизвестие, индивидуален уред за измерване така че всеки момент да се знае каква е реалната консумация, премахване на понятието прогнозно количество, ежемесечно отчитане,премахване на дружествата за топлинно счетоводство, разтрогване на всички концесии касаеща доставката на вода и държавата да поеме функциите на концесионните дружества”.

Това писмо очаква президента на площада в София, ако желае да дойде. Неделчев каза още че 38 града излизат с това писмо.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com