Имитация на контрол: Едва 476 са глобени за пушене на закрито

863
Имитация на контрол: Едва 476 са глобени за пушене на закрито
Снимка: iStock

Регионалните здравни инспекции не виждат нарушенията на забраната за тютюнопушене на обществени места. При 130 638 проверки, извършени миналата година, установените нарушители са едва 448, а санкционираните юридически лица са само 28. Данните са посочени в няколко отговора на парламентарни въпроси на депутата от ПП-ДБ Ивайло Мирчев към здравния министър проф. Христо Хинков.

Държавата от години се измъква с оправданието, че РЗИ-тата нямат човешки ресурс да следят хиляди обекти. Пише го и в отговорите на проф. Хинков до Ивайло Мирчев, съобщи в. "Сега".

ОЩЕ: Можем ли да пушим на закрито: Има вратичка в закона

Забраната не се спазва 

Въпреки че инспекторите са хванали само 448 нарушители и едва 28 обекта, за същото време на сайта "България без дим" са подадени 534 сигнала за конкретни места с много повече нарушители. В страната има цели населени места, където забрана на тютюнопушенето просто няма. В София има такива заведения на метри от здравното министерство, редовно пушат ватманите в трамваите, разчитайки, че са в отделени кабинки. Тютюнев дим може да се усети и в болници, ведомства, на концерти и т.н.

Вероятно малцина знаят, че имаме забрана за тютюнопушене не само на закрити обществени места, а и на някои открити - прилежащите терени и тротоари на детските ясли, градини, училища, ученически общежития; на площадките за игра; на спортни и културни прояви на открити стадиони, летни кина и театри. Въпреки тези текстове в закона за здравето, в детските кътове често се пуши и те често са постлани с фасове, а пред училищата пушат не само родители, а и самите ученици.

ОЩЕ: Забраната за пушене на обществени места е подобрила здравето на хората

Проблем с тютюнопушенето

България има огромен проблем с тютюнопушенето. От години сме на първо място по пушачи в ЕС, при това с голяма преднина. По данни на Националния център по обществено здраве и анализи (2020) България е на първо място по разпространение на тютюнопушенето в ЕС с 39,4% от възрастното население над 20 години. Водещи са показателите и при девойките на 15 години (30,1%), което надвишава процента при младежите - 27,4%. С пушенето са свързани и петте водещи причини за смърт у нас - болестите на кръвообращението и ракът на белия дроб.

Между 2015 и 2021 г. делът на домакинствата, които имат разходи за цигари нараства до 44%. Нарастват и интензивността на пушенето, и средните разходи на едно домакинство за цигари, каза наскоро на форум икономистът от БАН д-р Димитър Събев. Въпреки че уж цените вървят все нагоре, реалната цена на една кутия цигари всъщност намалява (това са разходите на домакинствата за цигари, разделени на броя изпушени кутии).

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Военните ни обезвредиха боеприпас, открит в София

Кой има имен ден днес, 27 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 26 април 2024 г.

Промени в движението между Ружинци и Дунавци

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com