Инспекторатът към Висшия съдебен съвет стана на 10 години

1566
Инспекторатът към Висшия съдебен съвет стана на 10 години
Снимка: БГНЕС

Инспекторатът към Висшия съдебен съвет навърши 10 години от началото на дейността си – на 4 февруари 2008 г. в 10 часа е регистрирана първата подадена жалба.

Инспекторатът към ВСС е орган на съдебната система с основно правомощие да проверява дейността на органите на съдебната власт, без да засяга независимостта на съдиите, съдебните заседатели, прокурорите и следователите при осъществяването на техните функции. Създаден е при четвъртото изменение на Конституцията - с член 132а, обнародван в бр. 12 на „Държавен вестник” от 6 февруари 2007 г.

ИВСС: Докладът на ЕК е коректен и обективен

Докладът на Европейската комисия по Механизма за сътрудничество и проверка от 15 ноември 2017 г. е изключително коректен и отразява обе...

През 2012 г. на Инспектората към ВСС е възложено ново правомощие – да разглежда заявления на граждани и юридически лица срещу актове, действия или бездействия на органите на съдебната власт, с които се нарушава правото им на разглеждане и решаване на делото в разумен срок. То е регламентирано с приемането на нова глава – глава трета „а” от Закона за съдебната власт, обнародвана в бр. 50 на „Държавен вестник” от 3 юли 2012 г. Разпоредбите влизат в сила на 1 октомври 2012 г.

От 1 януари 2017 г. Инспекторатът към ВСС проверява имуществото и интегритета на всички съдии, прокурори и следователи. Ключовите за съдебната власт и за общественото доверие към нея правомощия му бяха възложени с петото изменение на Конституцията (бр. 100 на „Държавен вестник” от 18 декември 2015 г.)

Инспекторатът към ВСС се състои от главен инспектор и десет инспектори. Те се избират от Народното събрание с мнозинство две трети от народните представители. Първият състав на Инспектората към ВСС е гласуван на 19 декември 2007 г. Главният инспектор Ана Караиванова и първите инспектори встъпват в длъжност през януари 2008 г.

Сегашният главен инспектор Теодора Точкова е избран от Народното събрание на 2 април 2015 г. Тя встъпва официално в длъжност на 16 април 2015 г., а настоящите инспектори, от третия мандат на Инспектората към ВСС, на 14 март 2016 г.

ИВСС: Дело за кражба е продължило 14 години заради грешки на съда

Дело за кражба на сървър, компютърна конфигурация и принтер е продължило общо 14 години, 1 месец и 4 дни. Наказателното дело е отлаган...

Официалното честване на 10-годишината от началото на дейността на Инспектората към ВСС ще е в четвъртък, 8 февруари. На честването в Националния исторически музей ще бъде представено логото на институцията, избрано след конкурс по повод юбилея, и ще бъде валидирана пощенска карта с марка – логото на Инспектората към ВСС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 26 април 2024 г.

Промени в движението между Ружинци и Дунавци

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Автокино под звездите от 27 до 29 април в София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)
Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Атмосферното налягане ще се повиши и ще е по-високо от средното за месеца, сочи прогнозата за времето за 27 април. Какви ще са температурите?  През...