Исканията за СРС-та намалели с 4%

9312
Исканията за СРС-та намалели с 4%

С 4,1% намаляват исканията за прилагане на специални разузнавателни средства през 2012 година в сравнение с предходната, отчитат от прокуратурата и разследващите органи в годишния си доклад. През миналата година прокурорите са направили общо 2 596 искания за прилагане на СРС-та до съда, при 2 936 за 2011 година. Почти всички искания са уважени. Данните на практика показват, че в сравнение с предходната година и направените искания и уважените от съда намаляват.

Броят на лицата, по отношение на които са разрешени СРС през 2012 година, е 1 609. Тук се включват и лицата, за които СРС е разрешено през 2011 година, но през тази е направено допълнително искане за продължаване на срока и то е уважено. Предадените на съд лица, спрямо които са използвани СРС, са 440.

Нови доказателства за незаконно подслушване, подслушванията обаче намаляват

От Върховна касационна прокуратура представиха нови доказателства за незаконно подслушване, извършвано от МВР. Данните излезли от иззет...

От държавното обвинение напомнят, че от началото на март тази година в прокуратурата бе въведен Електронен регистър на специалните разузнавателни средства, използвани в досъдебното производство. Справочната информация от регистъра осигурява възможност за анализ на дейността по използването на СРС в досъдебните производства и предприемане на необходимите организационни мерки за подобряване на работата на прокуратурата по тези дела, предаде КРОСС.

От доклада става ясно, че през миналата година 213 лица са осъдили прокуратурата по Закона за отговорност на държавата и общините за вреди. Размерът на присъдените обезщетения по този закон срещу прокуратурата по влезлите в сила съдебни решения е близо 2 милиона лева. По силата на този закон всеки, който смята, че по някакъв начин е ощетен от прокуратурата, може да се опита да я осъди.

Става дума за случаи на наложено задържане под стража, което впоследствие е отменено, обвинение в извършване на престъпление и в последствие лицето е оправдано или налагане на наказание по Наказателния кодекс или на административно наказание, а което на по-късен етап е отменено. Сред случаите, при които някой може да осъди прокуратурата по този закон, е и незаконосъобразното използване на специални разузнавателни средства, съобщи Нова телевизия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество

Прогноза за времето - 1 май 2024 г. (сряда)
Прогноза за времето - 1 май 2024 г. (сряда)

Атмосферното налягане ще се понижава и вечерта вече ще е близко до средното за месеца, сочи прогнозата за времето за 1 май. Какви...