Искат Пеевски да е "Лице на България" за европредседателството ни

5287
Искат Пеевски да е "Лице на България" за европредседателството ни
Снимка: БГНЕС

Депутатът от ДПС Делян Пеевски да бъде "лице на България" по време на българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г. Такова провокативно предложение внесе Гражданско движение "БОЕЦ" в Народното събрание още в първия му работен ден след лятната ваканция.

В петъчното си предложение ГД "БОЕЦ“ взима повод от инициативата на сдружение "Азбукари“ и няколко други направителствени организации за избиране на българско лице на европредседателството, което да представи страната по "най-добрия начин“ и да бъде личност, "направила много за доброто бъдеще на България“.

От сдружение "Азбукари“ номинират бившата тв водеща Цвета Кирилова с аргумента, че тя е изявен общественик журналист и хуманист, но от ГД "БОЕЦ“ смятат, че далеч по-достоен кандидат е депутатът Делян Пеевски.

Ирония заради "Дунарит": Щяло да има забрана за "интересни" за Пеевски фирми да си плащат заемите

Светкавичното изплащане на цели 50 млн. лева дългове от страна на ръководството на русенското оръжейно предприятие "Дунарит" предизвика...

"Господин Пеевски е успешен бизнесмен, медиен магнат. Със своите изключителни умения, от човек, притежаващ стар "Опел", се превръща за кратко време в мултимилионер, собственик на активи за десетки милиони, официално декларирани. Основател, вдъхновител и носител на много бизнес модели, най-известният от които е моделът "КОЙ" - най-успешният управленски модел в България, извел страната ни до най-високи позиции в редица европейски класации“, посочват в мотивите си от сдружението.

Оттам допълват, че "чрез своята вродена харизма, той (Пеевски, б. р.) единствен успява да изкара на площадите десетки хиляди български граждани, което показва неоспоримия му принос към развитие на гражданското общество в България“.

"Номинираната от нас личност е известна с множеството си международни контакти в редица страни – Турция, Сирия, С.Арабия, Судан, Дубай и други“, посочва ГД "БОЕЦ“, намеквайки за бизнеса на депутата с цигари и оръжие в Близкия Изток и съседни региони.

Прави се алюзия и към закона "Магнитски“ в САЩ, чрез който се опитва да се защити противникът на Пеевски и негов бивш бизнес партньор Цветан Василев.

Делян Пеевски отрече да е имал нещо общо с дружества от военната индустрия

"Нямам, никога не съм имал и няма да имам и в бъдеще, нищо общо с дружества от военната индустрия. Това пише в позиция до медиите депут...

"Множеството проверки от прокуратура, НАП и други, доказват, че в своята дейност г-н Пеевски съблюдава и стриктно спазва българското законодателство“, завършват от сдружението, като настояват номинацията им да бъде разгледана от институциите сериозно и поставена на обществен дебат.

Освен в Народното събрание предложението е адресирано още до правителството и до президента Румен Радев, съобщава "Mediapool".

"Тонът на предложението е изключително сериозен. Целта е да провокираме обществена дискусия за истината, защото жиевеем в държавата на Пеевски, институциите на Пеевски и медиите на Пеевски", коментира пред Mediapool председателят на сдружението Георги Георгиев пред Mediapool. Според него трябва да има дебат #Кой е по-достоен от Пеевски да бъде лице на България.

От ГД "БОЕЦ“ се ангажираха да стартират и подписка в подкрепа в подкрепа на номинацията си.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com