Ивайло Мирчев за руския газ: Преклонена главица не само сабя я сече, а пада по-бързо от гордо изправената

3353
Ивайло Мирчев за руския газ: Преклонена главица не само сабя я сече, а пада по-бързо от гордо изправената
Снимка: Actualno.com

“Преклонена главица не само сабя я сече, а пада по-бързо от гордо изправената”. Това заяви в интервю за БНР депутатът от “Демократична България” Ивайло Мирчев по повод спрения от Русия газ за България.

“Паднаха доста маски днес - Путинова Русия твърдеше, че е надежден доставчик и че не прави газова геополитика, а чист бизнес. Е, видяхме, че оказва натиск и си избра една от най-слабите страни в ЕС, с най-висока зависимост от руски газ. Но не очакваха, че сме се подготвили”, каза Мирчев, който е и зам.-председател на парламентарната комисия по енергетика.

Без руски газ: Какво може да направи България

Доставката на газ от Русия за България вече е спряна. Това потвърди енергийният министър Александър Николов на брифинг след днешното ре...

По думите му, България от месеци се готви за сценария със спирането на руския газ и вече е готова да го замести с други източници. “В началото синьото гориво ще е с 5-10% по-скъпо, но от 2022 г. може да се окаже, че общата му цена дори ще спадне. Това ще стане, след като значителна част от нашето потребление премине към азерски газ, който и сега е 4-5 пъти по евтин. Затова вицепремиерът Асен Василев отива в Брюксел, за договаряне на обща, по-ниска цена за страните от съюза”, каза Мирчев.

Според зам.-председателя на парламентарната енергийна комисия, по-сериозен проблем с доставките за България може да има, ако Русия спре изцяло газа за Европа. Логиката на това опасение е, че тогава ще се търсят по-големи алтернативни количества, включително на втечнен газ, от който и България резервира количества, като в същото време може да се повиши цената.

Договорът ни с Русия за внос на природен газ приключва на 31 декември, напомни Мирчев, но след като е вече нарушен от Москва, няма никаква нужда той да бъде продължаван. Депутатът очаква ниските нива на газови запаси в хранилището в Чирен да бъдат увеличени през лятото. И призова бизнеса да не се притеснява за газовите доставки, които ще бъдат осигурени.

“Продължаваме промяната” зае изключително достойна позиция и реагираха като истински държавници, оттук нататък очаквам само добри неща за България”, каза още Мирчев по повод реакцията на партията мандатоносител на действията на руската страна. Той напомни, че основен виновник България да остане енергийно зависима от Москва е политиката на правителствата на ГЕРБ в последните 12 години, които не само не ни осигуриха газова диверсификация, но и платиха с държавни пари тръбата на Путин “Балкански поток”. Гръцката връзка, която е три пъти по-къса, умишлено беше бавена дълги години и дори трябваше да мине под язовир Студен кладенец, припомни депутатът.

Опитва ли Кремъл да направи преврат в България? Говорят политолозите

След като "Газпром" обяви прекъсване на доставките на газ за България, вълна от вътрешнополитически коментари и скандали белязаха деня....

“Демократична България ясно заяви, че няма да оттегли решението си за гласуване в пленарна зала на Народното събрание за оказване на военна помощ на Украйна, дори е твърде вероятно то да бъде първа точка в дневния ред на парламента идната сряда”, каза още Ивайло  Мирчев. И похвали “Продължаваме промяната”, че се приближава към позициите на ДБ. На базата на негови и на колегите му разговори с депутати, той е уверен, че решението ще получи широка подкрепа в пленарна зала.

“Решението би дало възможност на Министерския съвет да направи съответните стъпки, военните заводи да работят на три смени и да осигурят допълнителни приходи в бюджета. Нямаше дори нужда  решението да е на Народното събрание, но видяхме колебания в правителството по въпроса”, каза още Мирчев.

Следете на живо ситуацията около спрените доставки на руски газ за България тук.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Вандал опита да нахлуе в Президенството, докато Радев разговаря с възможните служебни премиери (СНИМКИ)

Поколението Z склонни да рискуват: Защо напускат работа

Агенция „Митници София” с нов шеф

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com