Иван Костов: Призовавам скептичните да преосмислят пораженията от COVID-19 и да се ваксинират

13706
Иван Костов: Призовавам скептичните да преосмислят пораженията от COVID-19 и да се ваксинират
Снимка: БГНЕС

Бившият премиер Иван Костов направи анализ на ситуацията с коронавируса и пораженията от COVID-19, базирайки се на статистическите данни за смъртността.

В самото начало на анализа си Костов прави уговорката, че оценява пораженията само съобразно починалите в страната. "Извън оценката остават други поражения: по-дълбокия от очаквания от правителството икономически спад на БВП; от влошаването на хуманитарната и социална обстановка; пораженията за самото здравеопазване, за образованието и за другите обществени сектори. Не е възможно тук да бъдат анализирани и оценени многопосочните поражения върху здравето на хората, дължащи се както на епидемията, така и на начина на нейното управление", пише Костов.

Иван Костов: Страната ни е в криза, за която предупредих

"Предупрежденията ми не бяха чути", така коментира пред БНР здравната криза в страната Иван Костов, премиер на България в периода 1997 ...

Той припомня, че на 30 ноември директорката на "Демографска и социална статистика" в НСИ г-жа Магдалена Костова прогнозира общата смъртност през тази година да достигне 120-125 хил. души. Две седмици по-късно, на база отчетите за седмична смъртност, можем да очакваме, че вероятно числата ще бъдат между 121.2-123.7 хил. души. НСИ напомни, че средно в последните 10 години са умирали 105-108 хил. души.

"За да стъпя на по-стеснена основа, прогнозирам показателя за 2020 на базата на коефициента на общата смъртност - 1.55% от 2019. Без епидемията от COVID-19 и при всички останали равни с 2019 година условия, починалите в 2020 би следвало да бъдат 107.7 хил. души. Вижда се, че страната ще загуби повече между 13.5-16 хил. души съответно при оптимистичната и песимистичната прогноза", посочва бившият премиер.

Той цитира прогнози, според които през 2020 коефициентът на общата смъртност в България ще бъде между 1.74-1.78%, "което вероятно ще бъде световен рекорд в статистиката на ООН за изминалото десетилетие на XXI век".

Костов се надява това стряскащо обстоятелство да бъде забелязано както от институциите, така и от хората, които твърдят, че Covid-19 е обикновен грип и не спазват противоепидемичните мерки=

Прогнозата за починалите от COVID-19, базирана на двуседмичния им среден брой, показва около 8 хил. души в края на 2020. Заедно със 107.7 хил. се получава около 115.7 хил. души, починали вследствие на причините, действали през 2019 и поради епидемията. Следователно, могат да се очакват между 5.5-8 хил. души необяснени случаи. Т.е. такива, които се дължат на засега неизвестни причини. Необяснените ще бъдат между 169-200% повече, отколкото е прогнозата за загубите вследствие на COVID-19.

Иван Костов: Сегашното правителство е в по-лоша позиция от служебно, защото му липсва доверие

„Всеки протест носи промяна, постига нещо, защото е граждански. Хубаво е да се стигне до следната промяна – всеки следващ у...

"Институциите са длъжни да обяснят, на какво се дължи посоченото много по-високо нарастване на общата смъртност, отколкото това от епидемията", пише Костов.

Според него причините могат да бъдат в недостоверни данни, в злополучни опити за самолечение, дезорганизираното болнично здравеопазване и в лошия здравен статус на българското население в началото на епидемията.

"Призовавам скептичните да премислят пораженията върху обществото ни и да се ваксинират. Животът е на първо място. Заедно с него прегръдката на близките ни, от която сме лишени вече толкова месеци" пише още Иван Костов.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

„Български пощи“ отново приемат пратки за Израел

На места има добри условия за туризъм в планините

Какви са щетите от градушката в Садово и Първомай

Българчетата първи в Европа по пушене и пиене, е-цигарите са все по-популярни

BILLA и децата на България: Много истории, едно списание

Служители на BILLA събраха над 4000 лв. в благотворителен великденски базар

От днес започва изплащането на великденските добавки

Прогноза за времето - 26 април 2024 г. (петък)

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com