Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Слатински: В окото на пандемията връщането на присъствените часове е опасно

15 декември 2020, 16:32 часа • 1625 прочитания

"Разбира се, че дистанционното обучение (он-лайн обучението, по-точно) може да бъде критикувано. Аз, с огромния си брой лекции (от години неизменно съм сред най-натоварените преподаватели - с 500-600-700 часа за учебна година) много добре съзнавам неговите проблеми.

Но това обучение сега ни е наложено от тежките обстоятелства. Присъствените занимания в университетите отнеха живота на преподаватели, а университетите лесно се превръщат в огнища на заразата.

Забелязва се ясна разделителна линия – поне сред хората, които аз познавам.

Тези преподаватели, които имат регулярни и то доста лекции, си дават сметка за ковид-рисковете и поддържат продължаването на он-лайн обучението", заяви експертът по нацинална сигурност Николай Слатински с публикация в социалните мрежи.

"А онези, които администрират процесите и-или избягват да влизат в аудиториите, правейки се на големи шефове, са за час по-скорошно връщане към присъственото обучение. Да, разбира се, нали рисковете не са за тях, защо да не говориш напоително колко проблеми имало в он-лайн обучението.

Видях днес, че така прави и един злостен плагиат, който е много над това да си взима лекциите – защо да го прави като е велик чиновник, а за лекциите му си има шерпи, будали, неуморни мравки и черноработници – доценти и асистенти.

Накратко, моето лично мнение е, че в окото на пандемията връщането към присъствено обучение в университетите ще допринесе за подпалването отново на пандемията у нас. А здравето и животът на хиляди преподаватели ще тежат на съвестта на висшите им администратори и великите чиновници, взели подобно решение!", допълни той.

 

Райко Павлов
Райко Павлов Отговорен редактор
Новините днес